Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης, καθώς και το Εθνικό Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο του πρώην πρωθυπουργού Αχμαντ Ομπέιντατ κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να μην μετάσχουν στην ψηφοφορία.
Από την πλευρά του, το Αμάν δηλώνει ότι οι εκλογές αυτές θα οδηγήσουν στην πρώτη κοινοβουλευτική κυβέρνηση στη χώρα.
Καθώς απουσιάζουν τα ισλαμιστικά κόμματα, η νίκη φυλάρχων, συντηρητικών προσωπικοτήτων που πρόσκεινται στο καθεστώς και επιχειρηματιών δείχνει εξασφαλισμένη στο βασίλειο αυτό με πληθυσμό 6,8 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με αναλυτές.
Σχεδόν 2,3 εκατομμύρια Ιορδανοί εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν 150 μέλη της κάτω βουλής του κοινοβουλίου για τέσσερα χρόνια, ανάμεσα σε 1.425 υποψήφιους, εκ των οποίων 140 είναι πρώην κοινοβουλευτικοί και 191 γυναίκες.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ζητούν αναθεώρηση της κατανομής των εκλογικών περιφερειών την οποία χαρακτηρίζουν άδικη. Ζητούν επίσης την καθιέρωση ενός κοινοβουλευτικού συστήματος στο οποίο ο πρωθυπουργός θα προέρχεται από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου και δεν θα διορίζεται από τον μονάρχη.
Παρότι στην Ιορδανία δεν εκδηλώθηκε το κίνημα της Αραβικής Άνοιξης, οργανώνονταν συχνά διαδηλώσεις υπέρ των μεταρρυθμίσεων και κατά της διαφθοράς.
Παρατηρητές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα επηρεάσει σημαντικά την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, όπου ο βασιλιάς έχει τη συνταγματική εξουσία να διορίζει και να αποπέμπει κυβερνήσεις, να ζητεί τη διάλυση του κοινοβουλίου και να διορίζει τις δικαστικές αρχές.
Την περασμένη εβδομάδα ο βασιλιάς Αμπντάλα ανακοίνωσε ότι το νέο κοινοβούλιο θα σχηματίσει την προσεχή κυβέρνηση ύστερα από «διαβουλεύσεις» με τα Ανάκτορα.
Σχεδόν 7.500 τοπικοί και διεθνείς παρατηρητές παρακολουθούν την εκλογική διαδικασία, την οποία εποπτεύει η πρόσφατα συσταθείσα ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07.00 τοπική ώρα (06.00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 19.00. Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης και τα επίσημα αποτελέσματα αύριο Πέμπτη.
Συνεπώς οι εκλογές δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε αλλαγή, εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής Λαμπίμπ Καμχάουϊ. «Η αντιπολίτευση θα συνεχίσει να εκφράζεται ειρηνικά στο δρόμο. Πιστεύω ότι μετά τις εκλογές, θα ζητήσει τη διάλυση του κοινοβουλίου, κάτι που μας επιστρέφει πάλι στο σημείο εκκίνησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πως «βλέπουν» τη Τουρκία οι λαοί της Μ.Ανατολής; Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση