Παρά την τάση νίκης που παρουσιάζει η συμμαχία της αριστεράς που είναι 8 χρόνια στην αντιπολίτευση με επικεφαλής το Σοσιαλιστικό Κόμμα, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για τον πραγματικό νικητή.
Ο αρχηγός του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα δηλώνει ότι είναι απόλυτος στη νίκη του για μια τρίτη θητεία. Ο ίδιος γνωρίζει ότι δίνει τη δυσκολότερη εκλογική μάχη στα 23 χρόνια πρωταγωνιστικού ρόλου στην αλβανική πολιτική σκηνή. Εντούτοις, δεν δείχνει διατεθειμένος να αποδεχτεί την ήττα.
Ο Έντι Ράμα, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στηριζόμενος στο προβάδισμα που φαίνεται ότι έχει, δηλώνει και αυτός αποφασισμένος να δεχτεί μόνο την νίκη, παρότι σε όλες τις μέχρι τώρα εκλογικές αναμετρήσεις με το Σαλί Μπερίσα έχει βγει ηττημένος.
Η συγκεκριμένη κατάσταση δίνει έδαφος στην εμπειρία προηγούμενων εκλογών ότι η μέτρηση της ψήφου είναι σημαντικότερη από την ψήφιση και αποφασιστική για το εκλογικό αποτέλεσμα. Συνεπώς, σχεδόν αντικειμενικά προβλέπεται πως τα προβλήματα στη χώρα αρχίζουν αφού κλείσουν οι κάλπες στις 19.00. Ξένοι παρατηρητές, πολιτικοί αναλυτές, δημοσιογράφοι και ο απλός ψηφοφόρος πιστεύουν ότι η διαδικασία μέτρησης και επικύρωσης αποτελεσμάτων θα είναι μακρά και δύσκολη.
Ήδη υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Η σύνθεση της επταμελούς Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, αρμόδιας από το νόμο για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, με τέσσερα μέλη που εκπροσωπούν μόνο την συμπολίτευση, αδυνατεί νομικά να διεκπεραιώσει το έργο της. Η αντιπολίτευση, μετά την απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να αντικαταστήσει τον εκπρόσωπο του κόμματος Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, επειδή πέρασε από τον κυβερνητικό συνασπισμό στην αντιπολίτευση, απέσυρε τους 3 εκπροσώπους της από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και δεν δέχεται την επαναφορά τους.
Εντούτοις, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από την εκλογή μόνο 12-15 εδρών εφόσον οι υπόλοιπες από τις συνολικές 140 έχουν κριθεί με την έναρξη της εκλογικής εκστρατείας. Αυτό οφείλεται στον εκλογικό νόμο, ο οποίος δεν σέβεται την λογική της ψήφου του απλού πολίτη, αλλά την πολιτική ισχύ των δύο μεγάλων κομμάτων και όσον αφορά τους υποψήφιους βουλευτές πριμοδοτεί τους αρχηγούς των κομμάτων, εφόσον οι λίστες υποψηφίων στα κομματικά ψηφοδέλτια είναι δεδομένες.
Στην εκλογική αναμέτρηση αποφασιστικός είναι ο ρόλος των μεταναστών ψηφοφόρων. Με ναυλωμένα από τα κόμματα μεταφορικά μέσα αναμένεται να έρθουν να ψηφίσουν περισσότεροι από 100 χιλιάδες ψηφοφόροι. Ο αριθμός αυτός αφορά κυρίως τους μετανάστες στην Ελλάδα. Μέχρι χθες το μεσημέρι μόνο από την διάβαση της Κακαβιάς εισήλθαν περισσότεροι από 25 χιλιάδες ψηφοφόροι. Άλλοι 15 χιλιάδες πέρασαν τα σύνορα από την Κρυσταλλοπηγή. Οι μετανάστες ψηφοφόροι επιμένουν στην αποστολή τους παρά το γεγονός ότι η διάβαση στα σύνορα απαιτεί υπομονή πολλών ωρών.
Τις εκλογές θα παρακολουθήσουν περίπου 1.000 ξένοι παρατηρητές από διάφορους επίσημους διεθνείς οργανισμούς και φορείς, υπό την ευθύνη του ΟΑΣΕ-ODIHR.