Του Κώστα Αλατζά
Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες 48 ώρες για την αποσαφήνιση των προθέσεων της Μόσχας για την επόμενη ημέρα που αφορά την εισβολή στην Ουκρανία, μετά τη σημερινή στρατιωτική επέμβαση στη νοτιοανατολική επικράτεια της χώρας. Το μεγάλο ζητούμενο είναι μέχρι που θα φτάσουν τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία επιχειρούν από νωρίς το πρωί επιχειρούν σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά σημεία της ουκρανικής εδαφικής επικράτειας και βομβαρδίζουν στρατιωτικές υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα.
Όπως εκτιμούν στο OnAlert αναλυτές Διεθνών Σχέσεων και Γεωπολιτικής, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν επιθυμεί να καταλάβει την Ουκρανία, ούτε το Κιέβο, όπου σήμερα το πρωί ρωσικές οβίδες έπληξαν το αεροδρόμιο της ουκρανικής πρωτεύουσας και άλλες υποδομές της χώρας.
Ο πολιτικός αντικειμενικός σκοπός του Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, επιδιώκει τη δημιουργία τετελεσμένων, ελέγχοντας την ανατολική πλευρά της Ουκρανίας που βρίσκεται πέραν του ποταμού Δνείπερου, που διασχίζει από βορρά σε νότο τη χώρα και εκβάλει στη Μαύρη Θάλασσα στην πόλη Χερσώνα, που βρίσκεται στο δέλτα του ποταμού.
Σε αυτό το σενάριο θα περιέλθουν στον έλεγχο των Ρώσων αυτονομιστών, οι οποίοι σήμερα ελέγχουν το ένα τρίτο της ευρύτερης περιοχής του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, οι επαρχίες του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ αλλά και η Μαριούπολη, το μεγάλο λιμάνι της χώρας στη θάλασσα του Αζόφ.
Ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, Θεόδωρος Τσακίρης εκτιμά ότι η Μόσχα προσδοκά σε μία γρήγορη επικράτηση στις περιοχές ανατολικά του ποταμού Δνείπερου, όπου χτυπά η «οικονομική καρδιά» της Ουκρανίας. Βέβαια, όπως σημειώνει, ο χρόνος επικράτησης των ρωσικών δυνάμεων εξαρτάται από το βαθμό αντίστασης της ουκρανικής άμυνας.
Το σενάριο αποκλεισμού της Ουκρανίας από την Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα
Ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις να επεκταθούν ακόμη δυτικότερα, προκαλώντας ασφυξία στην κυβέρνηση Ζελένσκι. Το σενάριο συμμερίζεται ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Σωτήρης Σέρμπος στο Πανεπιστήμιο Θράκης αλλά και ο Θόδωρος Τσακίρης.
Όπως εκτιμούν, είναι πιθανό ο Ρώσος πρόεδρος να εκμεταλλευτεί την κατά γενική ομολογία χλιαρή αντίδραση της Δύσης στα ρωσικά σχέδια για την Ουκρανία και να προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα εκτείνονται μέχρι την Οδησσό και τις εκβολές του Δνείστερου ποταμού στη Μαύρη Θάλασσα.
Με την πραγμάτωση αυτού του σεναρίου, η Ρωσία ουσιαστικά θα καταφέρει να ενώσει την Κριμαία, που έχει προσαρτήσει από το 2014, με τη νοτιανατολική Ουκρανία και τη ζώνη της Υπερδνειστερίας που βρίσκεται στα σύνορα Ουκρανίας με τη Μολδαβία και υπάρχει έντονο το ρωσόφωνο στοιχείο. Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο τότε η Ουκρανία θα απολέσει την ακτογραμμή της, καθώς δε θα έχει καμία απολύτως πρόσβαση στην Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα.
Σε κάθε περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν από την αντίδραση της Δύσης η οποία μετά τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις επί ουκρανικού εδάφους προαναγγέλλει σκλήρυνση της στάσης της έναντι της Ρωσίας.