Εκατοντάδες διαδηλωτές που ζητούν την αποχώρηση από την εξουσία της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα προσπάθησαν σήμερα να εισέλθουν με την βία στην έδρα της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης, η οποία φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ σημειώθηκαν και τα πρώτα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ της κυβέρνησης και άλλων που τάσσονται κατά.
«Περίπου 2.000 διαδηλωτές ενός φοιτητικού δικτύου προσπάθησαν να πιέσουν την αστυνομία» για να εισέλθουν στην έδρα της κυβέρνησης, σημείωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Πίγια Ουτάγιο σε απευθείας δηλώσεις που έκανε στην τηλεόραση της χώρας, διευκρινίζοντας ότι οι διαδηλωτές είχαν στοιβάξει σακιά με άμμο για να περάσουν πάνω από το συρματόπλεγμα.
«Η αστυνομία άρχισε διαπραγματεύσεις» με τους διαδηλωτές αυτούς, πρόσθεσε.
«Έχουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει μια απόπειρα κλιμάκωσης της βίας», σημείωσε, την ώρα που η πρώτη αυτή προσπάθεια των διαδηλωτών να εισέλθουν με την βία στην έδρα της κυβέρνησης δείχνει να αποτελεί μια πρόβα πριν από τις αυριανές κινητοποιήσεις.
Το πλήθος των διαδηλωτών έξω από την έδρα της κυβέρνησης άρχισε να διαλύεται όταν έπεσε η νύχτα στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, ενώ οι διοργανωτές ζήτησαν από τους μετέχοντες στην διαδήλωση να επιστρέψουν αύριο εκεί, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Εξάλλου σήμερα ξέσπασαν και τα πρώτα επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές που αντιτίθενται στην κυβέρνηση και σε άλλους που την υποστηρίζουν, οι οποίοι έχουν διοργανώσει αντιδιαδηλώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο.
Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές επιτέθηκαν κυρίως σε ένα λεωφορείο που μετέφερε διαδηλωτές των «κόκκινων πουκαμίσων», οι οποίοι υποστηρίζουν την πρωθυπουργό Γινγκλάκ Σιναουάτρα, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
Δεκάδες διαδηλωτές πέταξαν πλάκες και πλαστικές καρέκλες στο λεωφορείο αυτό που είχε κολλήσει στην κίνηση, κοντά σε ένα στάδιο στο οποίο περίπου 25.000 διαδηλωτές των «κόκκινων πουκαμίσων» είχαν συγκεντρωθεί, σύμφωνα με την αστυνομία, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση.
Η κινητοποίηση διαρκεί εδώ και ένα μήνα εναντίον της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα και του αδελφού της, του Ταξίν, πρώην πρωθυπουργού ο οποίος ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2006, αλλά παραμένει στη καρδιά της ταϊλανδέζικης πολιτικής παρά το γεγονός ότι είναι εξόριστος.
Η κυβέρνηση έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγει τις συγκρούσεις με μια αντιπολίτευση, η οποία κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της κάθε ημέρα, καταλαμβάνοντας ή πολιορκώντας υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες από την Δευτέρα.
Περισσότεροι από 10.000 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, μετείχαν σήμερα σε κινητοποιήσεις που γίνονταν σε διάφορες περιοχές της Μπανγκόκ.
Ωστόσο μετά το αποκορύφωμα των διαδηλώσεων με την συμμετοχή περισσότερων από 150.000 ανθρώπων την περασμένη Κυριακή, υπάρχουν ανησυχίες ότι αύριο μπορεί να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, καθώς όπως δήλωσε χθες ο Σουτέπ Ταγκσουμπάν, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο οποίος πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις και απέρριψε τις προτάσεις για διάλογο της κυβέρνησης, «η 1η Δεκεμβρίου θα είναι η ημέρα της νίκης».