Ειρηνικός Ωκεανός: Ρωσία και ΗΠΑ ετοιμάζουν κοινές επιχειρήσεις

Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ και οι συνοριοφύλακες της Υπηρεσίας Ασφάλειας (FSB) της Ρωσικής Ομοσπονδιακής  θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επανέναρξης κοινών ασκήσεων στην περιοχή που οριοθετούν τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών στον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Διεύθυνσης του FSB για την Ανατολική Αρκτική στη Ρωσία.

Το γραφείο Τύπου του FSB πραγματοποίησε την παραπάνω δήλωση μετά από επίσκεψη εκπροσώπων της Ρωσικής Υπηρεσίας Συνοριακής Φρουράς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Στο Anchorage (της πολιτείας της Αλάσκας στις ΗΠΑ) πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων της 17ης Περιφέρειας της Ανατολικής Αρκτικής και της 17ης Περιφέρειας της Ακτοφυλακής της Αμερικανικής Συνοριακής Φρουράς του FSB. Οι δύο πλευρές συζήτησαν τα αποτελέσματα της διυπηρεσιακής συνεργασίας.  Επιπλέον, συμφώνησαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής κοινών ασκήσεων στην περιοχή που οριοθετούν τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών «, αναφέρει η δήλωση.

Όπως επισήμανε η Διεύθυνση του FSB, η συνεχής ανάπτυξη της συνεργασίας και το υψηλό επίπεδο αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της Αμερικανικής Ακτοφυλακής και της Υπηρεσίας Συνοριακών Φρουρών της Ρωσίας βοήθησαν σημαντικά στη μείωση της λαθροθηρίας στο βόρειο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού.

Οι συνοριοφύλακες της Αλάσκας και της Καμτσάτκα υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την προστασία των υδάτινων βιολογικών πόρων της περιοχής το 1996. Η συνεργασία προβλέπει επιχειρήσεις για την πρόληψη παραβιάσεων των αλιευτικών κανόνων, διασφάλιση του ελέγχου της δήλωσης αλιευμάτων και προστασία της διαδρομής Βόρειας Θάλασσας μεταξύ Chukotka και Αλάσκα. Η Διεύθυνση Συνοριακής Φρουράς του FSB για την περιοχή της Ανατολικής Αρκτικής είναι υπεύθυνη για την προστασία  συνόρων μήκους άνω των 20.000 χιλιομέτρων που αποτελεί το ένα τρίτο των συνολικών συνόρων της Ρωσίας.
H συγκεκριμένη εξέλιξη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία είναι πιο τεταμένες από ποτέ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.  Την ίδια στιγμή οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών βρίσκονται για συζητήσεις στην Φινλανδία προσπαθώντας να βρουν κοινά σημεία σε φλέγοντα θέματα, όπως της Βενεζουέλας.
Πηγή: TASS