«Είναι πολύ πιθανό ο πόλεμος να εξαπλωθεί από την Ουκρανία στην υπόλοιπη Ευρώπη»

Ο υπουργός Εξωτερικών στην Φινλανδία, Πέκκα Χααβίστο, υποστήριξε σήμερα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εξαπλωθεί ο πόλεμος από την Ουκρανία στην υπόλοιπη Ευρώπη και προέτρεψε τις χώρες να στηρίξουν το Κίεβο.

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Χααβίστο ρωτήθηκε εάν η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. «Μπορούν να διατηρήσουν την κατάσταση και από αυτή την άποψη, μπορούν να κερδίσουν αυτή τη μάχη. Νομίζω ότι είναι ηθικά σε υψηλό επίπεδο. Είναι πολύ ενωμένοι», απάντησε ο Φινλανδός ΥΠΕΞ.

Την Τρίτη, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Τουρκία υπέγραψαν κοινό μνημόνιο για τα μέτρα ασφαλείας με αντάλλαγμα την άρση του βέτο από την Τουρκία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε αργότερα ότι η Φινλανδία και η Σουηδία πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις για εκδόσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, διαφορετικά η επικύρωση των μελών των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ δεν θα σταλεί στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Νωρίτερα σήμερα, ο Χααβίστο είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Φινλανδία και η Τουρκία δεν συζήτησαν την έκδοση συγκεκριμένων ατόμων ή ομάδων ανθρώπων κατά τις διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αναφερόμενος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Χααβίστο είπε στο CNN ότι η Φινλανδία δεν μπορούσε να διατηρήσει ουδετερότητα, καθώς η γειτονική της Ρωσία γίνεται απειλή για την ασφάλεια.

Ο Χααβίστο πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι μια νέα πραγματικότητα. Υπάρχει ένα νέο είδος σιδερένιου τείχους μεταξύ της Ρωσίας και των άλλων χωρών. Και φυσικά, βασίζεται στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της γειτονικής της Ουκρανίας. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «άλλαξε το αίσθημα ασφαλείας», κατέληξε.

Πηγή: Guardian / Φωτογραφία αρχείου Reuters