Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, του ζήτησε να τεθεί υπό έλεγχο ο συριακός κυβερνητικός στρατός στην περιοχή της επαρχίας Ιμντλίμπ, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος του εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τη δράση των εξτρεμιστών στη συριακή αυτή επαρχία. Και οι δύο διατύπωσαν την προσήλωση τους στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο Σότσι, ενώ συζήτησαν και για την κατάσταση στη Λιβύη.
Ο Ερντογάν επισήμανε στον Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ότι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Σότσι της Ρωσίας το 2018, θα πρέπει να θέσει τέλος στις εχθροπραξίες στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας εξέφρασαν επίσης την προσήλωση τους στις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί παλαιότερα για τη Συρία και επίσης συζήτησαν για την κατάσταση στη Λιβύη.
Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας δεν αναφέρει αν επιτεύχθηκε οποιαδήποτε νέα συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για τις εξελίξεις στη Συρία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, εξέφρασε τη σοβαρή του ανησυχία για τις ενέργειες των εξτρεμιστών στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.
«Στο επίκεντρο της προσοχής τους βρέθηκε για μια ακόμη φορά η κατάσταση που διαμορφώθηκε στη ζώνη αποκλιμάκωσης στην επαρχία Ιντλίμπ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την σοβαρή του ανησυχία για τις συνεχιζόμενες επιθετικές ενέργειες των εξτρεμιστικών ομάδων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «δόθηκε έμφαση στην αναγκαιότητα του άνευ όρων σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας».
Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν επίσης να καταστήσουν πιο ενεργές τις διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργείων για την κατάσταση στο Ιντλίμπ και ιδιαίτερα μεταξύ των υπουργείων Άμυνας.
Οι δύο πρόεδροι, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, υπογράμμισαν τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής των αποφάσεων της διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.