Έφτασε στο Ιράν ο Πούτιν – Τι «κερδίζει» η Τεχεράνη από την υποστήριξη της Μόσχας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε σήμερα στην Τεχεράνη, όπου αναμένεται να ξεκινήσει συνομιλίες με τον Ιρανό και τον Τούρκο ομόλογό του σχετικά με τη σύγκρουση στη Συρία, αλλά και για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η κρατική τηλεόραση έδειξε απευθείας εικόνες από την άφιξη του Πούτιν στην ιρανική πρωτεύουσα, όπου πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Η ατζέντα και τα «ωφέλη» της επίσκεψης 

Στην Τεχεράνη, ο Πούτιν θα έχει επίσης την πρώτη συνάντησή του πρόσωπο με πρόσωπο με έναν ηγέτη χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, για να συζητήσουν μια συμφωνία ππου θα επιτρέψει την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα καθώς και την ειρήνη στη Συρία.

Το ταξίδι του Πούτιν, που πραγματοποιείται λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ και στη Σαουδική Αραβία, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στη Δύση για τα σχέδια της Μόσχας να σφυρηλατήσει στενότερους στρατηγικούς δεσμούς με το Ιράν, την Κίνα και την Ινδία απέναντι στις δυτικές κυρώσεις. Ο Πούτιν θα συναντήσει επίσης τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι που εξελέγη πέρυσι.

Για το Ιράν, που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα υπό το βάρος των δυτικών κυρώσεων και είναι στα μαχαίρια με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και μια σειρά άλλων θεμάτων, η επίσκεψη του Πούτιν πραγματοποιείται την κατάλληλη στιγμή.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες του επιθυμούν διακαώς να ενισχύσουν τις στρατηγικές σχέσεις με τη Ρωσία απέναντι σε έναν αναδυόμενο υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ συνασπισμό αραβικών χωρών του Κόλπου και του Ισραήλ που θα μπορούσε να μετατοπίσει την ισορροπία στη Μέση Ανατολή ακόμα πιο μακριά από το Ιράν.

«Σε ό,τι αφορά τους εν εξελίξει γεωπολιτικούς δεσμούς μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το (θρησκευτικό) κατεστημένο προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Μόσχας στην αντιπαράθεση της Τεχεράνης με την Ουάσινγκτον και τους περιφερειακούς συμμάχους της», δήλωσε υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ενθαρρυμένο από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, το Ιράν ευελπιστεί πως με την υποστήριξη της Ρωσίας θα μπορούσε να πιέσει την Ουάσινγκτον προκειμένου να κάνει παραχωρήσεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

«Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό σύμμαχο και η Μόσχα είναι μια υπερδύναμη», δήλωσε υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος που ζήτησε ανωνυμία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters