Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να τερματίσει την αντιπαράθεσή της με την Τουρκία σήμερα παρά τις βαθιές ανησυχίες της για το μέλλον της χώρας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι ενισχυμένες εξουσίες του οποίου και οι συνεχιζόμενες διώξεις εις βάρος των αντιπάλων του φαίνεται να έχουν βάλει τέλος στις φιλοδοξίες της χώρας για ένταξή της στο μπλοκ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντάται σήμερα στη Μάλτα με τους Ευρωπαίους ομολόγους του με στόχο να αμβλυνθούν αυτές οι εντάσεις.
Η νίκη του Ερντογάν στο δημοψήφισμα, οι διώξεις εναντίον αντιπάλων του και οι δηλώσεις του με τις οποίες συνέκρινε κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με τους ναζί έχουν προκαλέσει την οργή κάποιων χωρών της ΕΕ, όμως η ‘Ενωση θέλει να προσπαθήσει να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία, η οποία είναι στρατηγικός της σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.
«Το να συνεχίσουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτε δεν είναι επιλογή», σχολίασε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.
«Ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και ας βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε με την Τουρκία», πρόσθεσε ο Χαν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΕΕ ίσως υποβαθμίσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα, αλλά θα προσπαθήσει να διατηρήσει κάποια συμφωνία στον εμπορικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, που ξεκίνησαν το 2005, είχαν παγώσει πριν και από τις πρόσφατες αντιπαραθέσεις.
Και αν η Αυστρία επιμένει ότι η Τουρκία πλέον δεν μπορεί να θεωρείται υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, άλλες ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται να την απορρίψουν. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην ανησυχία τους για αναστολή της ισχύος της συμφωνίας που έχει υπογράψει η ΕΕ με την Άγκυρα, χάρη στην οποία έχει περιοριστεί η εισροή προσφύγων στο ευρωπαϊκό έδαφος.
«Δεν πρέπει να αποχωρήσει η ΕΕ (από τις διαπραγματεύσεις)», σχολίασε ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Αυτό θα πρέπει να είναι απόφαση της Τουρκίας», πρόσθεσε.
Ο Ερντογάν δήλωσε πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η χώρα του θα επανεξετάσει τη θέση της σχετικά με την ένταξή της στην ΕΕ, αν την αναγκάσουν να περιμένει για πολύ καιρό ακόμη, όμως πρόσθεσε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι δεσμευμένη στις διαπραγματεύσεις.
Με δεδομένο ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί να είναι αυτή που θα τερματίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε ότι προτεραιότητα αποτελεί «να βγούμε από το αδιέξοδο».