Αυτά συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι Ηγέτες για την άμυνα

Οι Ευρωπαίοι Ηγέτες συμφώνησαν να εμβαθύνουν την σταρτιωτική συνεργασία και ετοιμότητα και να αυξήσουν τις αμαυντικές δαπάνες, κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το πρακτορείο Rueters.

Η δεσμευση ήρθε μετά την συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg την Πέμπτη και περιλαμβάνει δέσμευση να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα μετά από χρόνια περικοπών, κεντρική απαίτηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος θα παραστεί σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια και να υποστηρίξει το ρόλο της ως αξιόπιστος παράγοντα και εταίρου στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας», αναφέρει η κοινή δήλωση της Συνόδου Κορυφής.

Η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε επίσης ώθηση στα σχέδια του μπλοκ, τόσο επειδή το Λονδίνο μπλοκάρει την αμυντική συνεργασία της ΕΕ εδώ και χρόνια και επίσης η ΕΕ προσπαθεί να αντισταθμίζει την απώλεια της στρατιωτικής δύναμης με τον μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στην ΕΕ.

Η κοινή δήλωση της Συνόδου Κορυφής ενισχύει τη δέσμευση της ΕΕ στο αμυντικό σύμφωνο που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο, το οποίο αποσκοπεί στην ανάπτυξη όπλων και στην ανάπτυξη στρατευμάτων μετά από χρόνια αλληλεπικάλυψης και ανταγωνιστικών στρατιωτικών δομών.

«Ως εκ τούτου, η Ένωση λαμβάνει μέτρα για να ενισχύσει την ευρωπαϊκή άμυνα, ενισχύοντας τις αμυντικές επενδύσεις, την ανάπτυξη ικανοτήτων και την επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αυτές οι πρωτοβουλίες ενισχύουν τη στρατηγική αυτονομία της, ενώ συμπληρώνουν και ενισχύουν τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ «, ανέφερε.

Η πολιτική «του πρώτα η Αμερική» του Trump και οι αντιφατικές του δηλώσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και αυτό που θεωρεί ως υποχρηματοδοτούμενους στρατούς της Ευρώπης, οδήγησαν επίσης το μπλοκ να εξετάσει το πολύ στενότερο συντονισμό της Ευρωπαϊκής Άμυνας.

Ωστόσο, το μπλοκ εξακολουθεί να επιμένει ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ παραμένει υπεύθυνη για την υπεράσπιση της Ευρώπης, ενώ η Γαλλία επιδιώκει να κρατήσει τη Βρετανία κοντά στις στρατιωτικές δομές της ΕΕ μέσω μιας δύναμης αντίδρασης σε κρίσεις υπό την ηγεσία της Γαλλίας που ξεκίνησε μαζί με άλλες εννέα ευρωπαϊκές χώρες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι διπλωμάτες που συμμετείχαν στη διήμερη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες χαρακτήρισαν τη συζήτηση για την ασφάλεια και την άμυνα ως συναινετική, παρά τις εντάσεις για τη μετανάστευση που καθυστέρησαν την επίσημη έγκριση της δήλωσης την Πέμπτη το βράδυ.

Ο Stoltenberg δήλωσε την Πέμπτη ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζονται επίσης στους τομείς της «κινητικότητας στρατευμάτων, τις υποδομές και τα νομικά εμπόδια, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε γρήγορα τις δυνάμεις μας μέσω της Ευρώπης εάν χρειαστεί».

Ο στρατιωτικός εκσυγχρονισμός της Ρωσίας και οι μεγάλης κλίμακας ασκήσεις κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ έχουν προκαλέσει ανησυχία στη συμμαχία και έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει τη Μόσχα από οποιαδήποτε επανάληψη της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014.

Ωστόσο, είναι αδιευκρίνιστο αν η Βρετανία θα συνεργάζεται με τις υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόλις βρεθεί έξω από το μπλοκ.

Στο δείπνο της συνόδου κορυφής, ο πρωθυπουργός Theresa May ζήτησε παραχωρήσεις για το Λονδίνο και την πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων της ΕΕ, προειδοποιώντας ότι διακυβεύεται η ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών βοήθησε στην επίλυση σοβαρών εγκλημάτων και την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων. «Η ικανότητά μας να το κάνουμε αυτό τίθεται σε κίνδυνο», δήλωσε ο Μάιος σε άλλους ηγέτες της ΕΕ στο δείπνο, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της βρετανικής κυβέρνησης.

Πηγή Reuters