Η δύναμη, που είναι γνωστή ως Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Παρεμβάσεων και υποστηρίζεται από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αποσκοπεί στην ταχεία ανάπτυξη για την αντιμετώπιση κρίσεων.
Η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Βρετανία, η Δανία, οι Κάτω Χώρες, η Εσθονία, η Ισπανία και η Πορτογαλία πρόκειται να υπογράψουν σύμβαση προθέσεων στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro η γαλλική υπουργός Άμυνας Φλωρεντία Παρλί.
Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει «κοινό σχεδιασμό σε σενάρια κρίσεων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να απειλήσουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια», σύμφωνα με μια πηγή κοντά στον υπουργό, συμπεριλαμβανομένων φυσικών καταστροφών, παρέμβασης σε κρίση ή εκκένωση υπηκόων.
Θα ήταν ξεχωριστό από την άλλη αμυντική συνεργασία της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπήρχε κανένα εμπόδιο στη συμμετοχή της Βρετανίας μετά την αποχώρησή της από το μπλοκ.
«Πρόκειται σαφώς για μια πρωτοβουλία που επιτρέπει τη σύνδεση ορισμένων κρατών και εκτός της ΕΕ», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πολύ πρόθυμο γιατί θέλει να διατηρήσει τη συνεργασία με την Ευρώπη πέρα από τους διμερείς δεσμούς».
Είκοσι πέντε χώρες της ΕΕ υπέγραψαν ένα σημαντικό αμυντικό σύμφωνο τον Δεκέμβριο, συμφωνώντας να συνεργαστούν σε διάφορα στρατιωτικά έργα, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα επιτραπεί στη Βρετανία να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε από αυτές μετά την έξοδο από το μπλοκ.
Η ΕΕ διαθέτει τέσσερις πολυεθνικές στρατιωτικές ομάδες μάχης από το 2007, αλλά οι πολιτικές διαφωνίες εμπόδισαν την ανάπτυξη στρατευμάτων.
Το Παρίσι ελπίζει ότι, εστιάζοντας σε μια μικρότερη ομάδα χωρών, η νέα πρωτοβουλία του θα είναι σε θέση να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά, απαλλαγμένη από τα βάρη που μερικές φορές παρεμποδίζουν τη δράση των 28 μελών της ΕΕ και των 29 μελών του ΝΑΤΟ.
Η Ιταλία είχε αρχικά δείξει ενδιαφέρον για την πρόταση. Η νέα κυβέρνηση στη Ρώμη «εξετάζει τη δυνατότητα ένταξης» αλλά δεν έχει λάβει τελική απόφαση.