ΕΕ: «Τα άκουσε» ο Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο Κορυφής – «Δεν γίνεται ο νέος ΓΓ του NATO να είναι αντίθετος με την αμυντική χρηματοδότηση»

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος θα είναι ο επόμενος γενικός γραμματέας του NATO, επικρίθηκε από άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής για την αντίθεσή του στην κοινή χρηματοδότηση αμυντικών έργων από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Η άμυνα βρισκόταν ψηλά στην ημερήσια διάταξη στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες που ξεκίνησε την Πέμπτη, με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παρευρίσκεται στη Σύνοδο.

Οι ηγέτες συζήτησαν προτάσεις για κοινή χρηματοδότηση αμυντικών έργων, όπως έχει προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του, ωστόσο ο Μαρκ Ρούτε και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασαν την αντίθεσή τους.

Την Τετάρτη επιβεβαιώθηκε ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός θα είναι ο επόμενος επικεφαλής του ΝΑΤΟ και θα αναλάβει από την 1η Οκτωβρίου από τον Νορβηγό Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αποχωρεί μετά από μια δεκαετία στη θέση του. Ο Ρούτε είναι ένθερμος υπερασπιστής της Ουκρανίας από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Ρωσία.

«Όλοι, σχεδόν όλοι, υπενθύμισαν δυνατά στον Μαρκ Ρούτε ότι σύντομα θα αναλάβει το ρόλο του γενικού γραμματέα του NATO και ότι θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη δεν εξοικονομεί χρήματα και πόρους στην άμυνα», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ στους δημοσιογράφους.

«Είναι μια ισχυρή προσωπικότητα, ένας έμπειρος πολιτικός, αλλά είδα το πρόσωπό του να κοκκινίζει όταν όλοι του είπαν: »Περίμενε λίγο, φίλε, θα πρέπει να κινητοποιήσεις τους πάντες για να ξοδέψουν περισσότερα, όχι λιγότερα, στην άμυνα»».

Ο Τουσκ δήλωσε «πολύ θυμωμένος» με τα επιχειρήματα που είχε ακούσει κατά της κοινής χρηματοδότησης αμυντικών έργων.

Η Πολωνία δαπάνησε περίπου το 4% του ΑΕΠ για την άμυνα φέτος, το υψηλότερο ποσοστό στο NATO.

Η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία ζήτησαν την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση να οικοδομήσει μια αμυντική γραμμή κατά μήκος των συνόρων του μπλοκ με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία για να προστατεύσει την ΕΕ από στρατιωτικές απειλές και άλλες δραστηριότητες από τη Μόσχα.

Αντίθετοι Σολτς και Ρούτε στις κοινές αμυντικές δαπάνες

Ο Ρούτε είπε στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής ότι οι συζητήσεις για την αμυντική χρηματοδότηση ήταν «σκληρές».

«Σαφώς ορισμένες χώρες αντιτάχθηκαν σε αυτήν την ιδέα, η οποία δεν ήταν επίσημα στο τραπέζι, σχετικά με τα ευρωομόλογα που χρησιμοποιούνται για αμυντικές δαπάνες. Εμείς και η Γερμανία ήμασταν εκ διαμέτρου αντίθετοι, αλλά καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα», είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Η Ολλανδία υποστηρίζει εδώ και καιρό τη δημοσιονομική πειθαρχία στην ΕΕ και είναι αντίθετη στην έκδοση κοινού χρέους.

Ο Σολτς είπε μετά τη σύνοδο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να εμπλακεί στη χρηματοδότηση αγορών όπλων ή εθνικών αμυντικών προϋπολογισμών, αλλά θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ενίσχυση του καλύτερου αμυντικού βιομηχανικού συντονισμού.

Πηγή / Φωτογραφία: Reuters