ΕΕ – Σύνοδος Κορυφής: Γερμανία και Ολλανδία αντιτάχθηκαν στις νότιες χώρες για την επιβολή ανώτατων τιμών ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει το ζήτημα επιβολής ανώτατων ορίων τιμών ενέργειας μετά από μια εκτενή συζήτηση για το θέμα που έθεσε η Ισπανία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Η Γερμανία και πολλές άλλες χώρες είναι σκεπτικές για παρεμβάσεις στην αγορά για την αντιμετώπσιη των υψηλών τιμών ενέργειας, είπε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Νωρίτερα, μια πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι η Γερμανία και η Ολλανδία αντιτάχθηκαν στις νότιες χώρες της ΕΕ σε μια «σκληρή» συζήτηση για το θέμα επιβολής ανώτατων τιμών. Ωστόσο, ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την κοινή αγορά φυσικού αερίου σε μια εθελοντική βάση, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Η Πολωνία θα παρουσιάσει ένα σχέδιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να απομακρυνθεί γρήγορα η χώρα από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι χώρες όπως η Γερμανία χρειάζονται περισσότερη παρότρυνση για να απομακρυνθούν γρήγορα από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Το Κατάρ θα συνεχίσει να προμηθεύει την Ευρώπη με αέριο

Το Κατάρ θα συνεχίσει να προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο, δήλωσε στο CNN ο αρμόδιος υπουργός για θέματα Ενέργειας του Κατάρ, ο Σάαντ Σερίντα αλ Κάαμπι σε μια συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα.

«Από επιχειρηματική σκοπιά, δεν επιλέγουμε πλευρές», είπε ο Κάαμπι, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του κρατικού ομίλου πετρελαίου και φυσικού αερίου Qatar Energy, σχολιάζοντας τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / Φωτογραφία Reuters