Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Μια ευκαιρία ανάληψης πρωτοβουλίας από τον νέο Επίτροπο για την Μετανάστευση ( και κλπ) κ Δημ. Αβραμόπουλου, η οποία θα σφράγιζε ή θα περιόριζε το στόμιο ροής λαθρομετανάστευσης από την Τουρκία προς την Ελλάδα, παρέχει η αποστολή »Τρίτων» η νέα επιχείρηση που ξεκίνησε πριν 15 ήμερες η ΕΕ δια της Frontex στην Κεντρική Μεσόγειο για τους παράνομους μετανάστες ;
Όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της Frontex, η επιχείρηση «Τρίτων» – πέραν των περιπολιών που ξεκίνησαν νοτίως της νήσου Λαμπεντούζα με δύο αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και έξι πλοία της – περιλαμβάνει και χρηματοδοτεί η ίδια πέντε ομάδες που υποστηρίζουν τις ιταλικές αρχές όσον αφορά τη συλλογή πληροφοριών για την λαθραία διακίνηση ανθρώπων με δίκτυα που λειτουργούν στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών, καθώς και δύο ομάδες ελέγχου!
Εύκολα μπορεί να αναλογιστεί κάποιος τι τεράστια αποτελέσματα θα υπήρχαν αν μια νέα ευρωπαϊκή επιχείρηση τύπου »Τρίτων» στηνόταν στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ : Όχι με πλοία έρευνας και διάσωσης τα οποία ενδεχομένως θα λειτουργούσαν ελκυστικά για τους παράνομους μετανάστες λόγω της μικρής απόστασης των ελληνικών νησιών από τα Μικρασιατικά παράλια, αλλά οργανώνοντας και χρηματοδοτώντας π.χ. 5, 6,7 ή 10 ομάδες συλλογής πληροφοριών για τις λαθραία διακίνηση ανθρώπων με δίκτυα που λειτουργούν στην Τουρκία! Θα έπιαναν όλα τα δίκτυα των Τούρκων »δουλεμπόρων» και των εμπόρων »λαθραίων ελπίδων» που στην συνέχεια τις πνίγουν με τις σάπιες βάρκες στο Αιγαίο, τσεπώνοντας 2,3 και 4.000 ευρώ το κεφάλι προκαταβολικά … Με την αξιοποίηση ενός τέτοιου δικτύου πληροφοριών στα παράλια, στο άψε-σβήσε, θα εξολοθρεύοντας τα δίκτυα και τα κυκλώματα και δεν θα επιβιβάζονταν καν σε πλοιάρια οι παράνομοι μετανάστες με προορισμό την Ελλάδα. Μάλιστα τώρα που η Τουρκία είναι στριμωγμένη από την ΕΕ με την Έκθεση προόδου θα »πειθόταν»εύκολα να δεχθεί τις ομάδες συλλογής πληροφοριών…
Να αναλάβει πρωτοβουλία ο κ. Αβραμόπουλος
Στελέχη των υπηρεσιών που εμπλέκονται με την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος των παράνομων μεταναστών θεωρούν ότι αν όχι από την εποχή που στηνόταν η επιχείρηση »Τρίτων», αλλά τουλάχιστον τώρα που ανέλαβε την Μετανάστευση ο ο Επίτροπος κ.Δημ. Αβραμόπουλος, θα έπρεπε ήδη να έχει προσανατολίσει και δρομολογήσει προς αυτή την κατεύθυνση ένα πρόγραμμα αυτού του τύπου! »Δεν μπορεί μια επιχείρηση να έχει μόνο σκέλος για ένα τμήμα μόνο της Κεντρικής Μεσογείου με μηνιαίο κόστος 2,9 εκατομμύρια ευρώ και κανείς να μην έχει σκεφθεί ότι ένα μέρος των χρημάτων αυτών να πάει στην συλλογή πληροφοριών στην Τουρκία», λέει ένα έμπειρο στέλεχος στον τομέα αυτόν.» Διότι, προσθέτει, οι ομάδες θα συγκέντρωναν τις πληροφορίες και θα τις έδιναν »στο πιάτο» στην τουρκική αστυνομία ή Ακτοφυλακή η οποίες δεν θα μπορούσαν να …μην τις αξιοποιήσουν …Θα εκτίθενταν…Οπότε ούτε πλοία δεν θα χρειάζονταν ούτε πνιγμοί ή Κέντρα συγκέντρωσης στα ελληνικά νησιά…Οι παράνομοι μετανάστες θα έμειναν στην Τουρκία ή οποία μπορεί ευκολότερα να τους επαναπροωθήσει στην χώρα τους αν δεν είχαν λόγο πολιτικού άσυλου».
Ο πρώτος απολογισμός της επιχείρησης »Τρίτων» από την DW
Στο μεταξύ η Ντόυτσε Βέλλε (DW ) επιχειρεί με ρεπορτάζ της έναν »απολογισμό» της ευρωπαϊκής επιχείρηση διάσωσης προσφύγων και φύλαξης συνόρων «Τρίτων» που βρίσκεται σε εξέλιξη από 1ης Νοεμβρίου.Όπως μεταδίδει, ενα από τα έξι πλοία που έχουν επιστρατευθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης είναι και το πορτογαλικό περιπολικό σκάφος Viana Do Castello υπό τις εντολές της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων Frontex. Με πλήρωμα 40 ατόμων «οργώνει» τη θαλάσσια περιοχή 30 ναυτικά μίλια νοτίως του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, εντοπίζοντας και ελέγχοντας διερχόμενα σκάφη και ύποπτα αντικείμενα, έτοιμο να περισυλλέξει πρόσφυγες που διατρέχουν κίνδυνο πνιγμού σε ανοιχτή θάλασσα για να τους παραδώσει στη συνέχεια στις ιταλικές αρχές.
Επιχείρηση με «συμπληρωματικό χαρακτήρα»
Το σημαντικότερο μερίδιο στη διάσωση προσφύγων στη θάλασσα συμβάλλουν πάντως τα δύο πλήρως εξοπλισμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη που επιτηρούν τη θαλάσσια περιοχή από τη Λαμπεντούζα και τη Μάλτα μέχρι τη Λιβύη. Ένα από αυτά προέρχεται από τη Φινλανδία. Όπως λέει στην DW ο κυβερνήτης του σκάφους, Λάουρι Πακάλα, «συνήθως τα πλοία σε αυτήν την περιοχή είναι γεμάτα πρόσφυγες. Διακρίνονται αμέσως επειδή το κατάστρωμα είναι γεμάτο ανθρώπους. Κανονικά τα αλιευτικά σκάφη έχουν μόνο τον εξοπλισμό για το ψάρεμα, δίχτυα και τα συναφή, πάνω στο κατάστρωμα».
Το συντονισμό της επιχείρησης «Τρίτων» έχει αναλάβει η Ιταλία, η οποία βάζει παράλληλα τέλος στην δική της ευρύτατη ανθρωπιστική της επιχείρηση «Mare Nostrum» επικαλούμενη το υπέρογκο κόστος της. Τα δύο αεροσκάφη, το ένα ελικόπτερο και τα έξι πλοία της επιχείρησης «Τρίτων» δεν επαρκούν για να καλύψουν το κενό της Mare Nostrum, που συνέβαλε στην περισυλλογή 100.000 και πλέον προσφύγων τον τελευταίο χρόνο.
Η Ιζαμπέλα Κούπερ, εκπρόσωπος της Frontex, ξεκαθάρισε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα ότι ο «Τρίτων» έχει απλά συμπληρωματικό χαρακτήρα. Όπως υπογράμμισε, «ο ρόλος της Frontex δεν είναι να υποκαταστήσει τους συνοριακούς ελέγχους της Ιταλίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας-μέλους. Εμείς παρέχουμε απλά πρόσθετο τεχνικό εξοπλισμό ή προσωπικό σε αυτές τις χώρες, ώστε να μπορούν να επιτηρούν τα σύνορά τους».
Μία «δραματική χρονιά»
Η Ιζαμπέλα Κούπερ, εκπρόσωπος της Frontex, ξεκαθάρισε ότι ο «Τρίτων» έχει απλά συμπληρωματικό χαρακτήρα
Η Ιζαμπέλα Κούπερ χαρακτήρισε το 2014 «δραματική χρονιά», κάνοντας λόγο για αριθμό-ρεκόρ προσφύγων που αποτολμούν το επικίνδυνο πέρασμα προς την Ευρώπη, ενώ τονίζει ότι πρωτοφανής είναι και ο αριθμός των νεκρών αλλά και των διασωθέντων. Όπως εξηγεί η εκπρόσωπος της Frontex, «βασικός παράγοντας είναι η δραματική κατάσταση στη Συρία, στην Ερυθραία, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Σουδάν, όπου κι αν κοιτάξει κανείς. Ένας καθοριστικός παράγοντας είναι η κατάσταση στη Λιβύη, ένα κράτος που δεν λειτουργεί (failed state), χωρίς αστυνομία και δικαιοσύνη που θα μπορούσε να σταματήσει τους σωματέμπορες και τους λαθρέμπορες».
Πηγή Φωτογραφιών: (αρχική)ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/GIUSEPPE LAMI, (εντός κειμένου) DW