Ρωσία και Κίνα επιθυμούν διακαώς να αποσταθεροποιήσουν τις δυτικές δημοκρατίες, μεταξύ των οποίων κύριο ρόλο παίζουν οι χώρες – μέλη της ΕΕ, αλλά και να υπονομεύσουν τη θέση της Ένωσης στον κόσμο. Για να πετύχουν τους στόχους αυτούς χρησιμοποιούν ένα «τεράστιο ψηφιακό οπλοστάσιο» που περιλαμβάνει ένα δίκτυο κρατικών και μη κρατικών παραγόντων, από influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι και συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης.
Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει έκθεση της αντιπροέδρου και Ύπατης Αρμοστού για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας.
Κατά την έκθεση αυτή «η χειραγώγηση και η επενέργεια των πληροφοριών, συνιστά τεράστια απειλή για την ασφάλεια της ΕΕ». «Δεν πρέπει να υποτιμάμε την εξουσία που αυτό ασκεί επάνω μας, ούτε τις προθέσεις των αυτουργών», προειδοποιεί.
Στην τελευταία της έκθεση για το θέμα, η ΕΕ γνωστοποιεί ότι τον περασμένο χρόνο ταυτοποίησε επιθέσεις παραπληροφόρησης κατά περισσότερων των ογδόντα χωρών και περισσότερων των διακοσίων οργανισμών.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει σημαντικός στόχος για την Ρωσία, αλλά και γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, οι εκλογές στην Μολδαβία και οι διαδηλώσεις των αγροτών στην Γερμανία έγιναν επίσης στόχος.
«Στόχος είναι η αποσταθεροποίηση των κοινωνιών μας, το πλήγμα στις δημοκρατίες μας, η δημιουργία ρηγμάτων ανάμεσα σε εμάς και τους εταίρους μας και η υπονόμευση της θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κόσμο», δηλώνει η Κάγια Κάλας.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η ΕΕ έχει ενισχύσει την ικανότητά της να αποκαλύπτει τις εκστρατείες που πραγματοποιούνται από την Μόσχα και το Πεκίνο για την διαμόρφωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.
Αποκαλύπτει για παράδειγμα ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ένα περίπλοκο «δίκτυο κρατικών και μη κρατικών παραγόντων», που ξεκινούν από influencer στα κοινωνικά δίκτυα και φθάνουν μέχρι τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και τους επίσημους εκπροσώπους Τύπου, για την δημιουργία και την διεύρυνση της απήχησης των μηνυμάτων.
Η Κίνα από την πλευρά της φαίνεται ότι εντατικοποιεί την χρήση «των ιδιωτικών εταιρειών δημοσίων σχέσεων και των influencer για να δημιουργήσει, να διευρύνει την απήχηση και να «ξεπλύνει» περιεχόμενο που συνδέεται με τα πολιτικά συμφέροντα της Κίνας σε ολόκληρο τον κόσμο».
Αν και δεν φθάνει μέχρι την διατύπωση κατηγορίας κατά της Ρωσίας και της Κίνας ότι συνεργάζονται ενεργά για την διασπορά παραπληροφόρησης, η έκθεση τονίζει ότι κατά την διάρκεια του μήνα που ακολούθησε την συμπλήρωση 1.000 ημερών από την ρωσική εισβολή υπήρξε «στενή διασύνδεση σινορωσικών αφηγημάτων με εχθρικά μηνύματα που κατηγορούσαν το ΝΑΤΟ ότι είναι υπεύθυνο για την κλιμάκωση του πολέμου».
Η ΕΕ ανησυχεί όλο και περισσότερο για την υβριδική εκστρατεία που διεξάγει η Μόσχα, η οποία περιλαμβάνει και ενέργειες σαμποτάζ, για να αποδυναμώσει την Δύση.
Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ