«Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 για το μεταναστευτικό και αναμένει ότι η ‘Αγκυρα θα τηρήσει επίσης τις δεσμεύσεις της», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στο ΑΜΠΕ, με αφορμή τη δημοσίευση της 7ης ετήσιας έκθεσης για την εφαρμογή του Μηχανισμού υποστήριξης της ΕΕ για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 2022, η ΕΕ, μέσω του Μηχανισμού υποστήριξης για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία (που ιδρύθηκε το 2016), συνέχισε να βοηθά τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στη χώρα και «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε βασικούς τομείς όπως η κάλυψη βασικών αναγκών, η εκπαίδευση, η υγεία, η κοινωνικοοικονομική υποστήριξη, οι δημοτικές υποδομές και η ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων, σε στενή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές».
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «η Τουρκία συνεχίζει να καταβάλλει πολύ σημαντικές προσπάθειες για τη φιλοξενία και την αντιμετώπιση των αναγκών περισσότερων από 3,6 εκατομμυρίων προσφύγων – ο μεγαλύτερος αριθμός φιλοξενούμενων προσφύγων στον κόσμο».
Η συνολική βοήθεια της ΕΕ που έχει χορηγηθεί στους πρόσφυγες στην Τουρκία από το 2011 ανέρχεται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει 345 εκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια για τους πρόσφυγες που κινητοποιήθηκε μεταξύ 2011 και 2016. Επιπλέον, κινητοποιήθηκαν 6 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού, μεταξύ 2016 και 2019, συν 535 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση ανθρωπιστικής γέφυρας το 2020 και 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετη χρηματοδότηση το 2021-2023. Από το σύνολο των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ είχαν εκταμιευθεί μέχρι το τέλος του 2022. Από τα επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, έχουν δεσμευτεί μέχρι σήμερα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη βασικών αναγκών, κοινωνικοοικονομικής στήριξης, εκπαίδευσης και διαχείρισης των συνόρων. Τα υπόλοιπα 630 εκατ. ευρώ προγραμματίζονται για το 2023.
Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη συνέχιση της βοήθειας προς την Τουρκία
Επιπλέον, η Επιτροπή χαρακτηρίζει «πολύ θετική εξέλιξη» την επανεκκίνηση, τον Αύγουστο του 2020, των επανεγκαταστάσεων προσφύγων από την Τουρκία στα κράτη μέλη της ΕΕ. Από το 2016, σχεδόν 40.000 άτομα έχουν επανεγκατασταθεί από την Τουρκία στην ΕΕ. Η ΕΕ βοηθά επίσης την Τουρκία να αντιμετωπίσει την αυξημένη μεταναστευτική πίεση στα ανατολικά της σύνορα και να καταπολεμήσει το παράνομο λαθρεμπόριο και τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος.
Η Επιτροπή τονίζει ότι παραμένει προσηλωμένη στη συνέχιση της σημαντικής ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία και μετά το 2023 και από την άποψη αυτή έχει υποβάλει πρόταση στα κράτη μέλη που είναι υπό συζήτηση.
Ο Επίτροπος για τη γειτονιά και τη διεύρυνση, Όλιβερ Βάρχελι, δήλωσε: «Η Τουρκία συνεχίζει να καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων. Η ΕΕ έχει δείξει μεγάλη αλληλεγγύη με περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθειας σε πρόσφυγες και κοινότητες υποδοχής από το 2011 για την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία, την απασχόληση, την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας και την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων. Η τελευταία μας έκθεση δείχνει ότι η βοήθεια της ΕΕ αποδίδει». Ο Επίτροπος Διεύρυνσης, τόνισε ακόμα ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία», υπενθυμίζοντας ότι η Επιτροπή έχει υποβάλει πρόταση στα κράτη-μέλη για να συνεχιστεί η υποστήριξη των προσφύγων στην Τουρκία πέραν του 2023. «Ελπίζω ότι οι συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με το θέμα θα μπορούν να οριστικοποιηθούν γρήγορα», ανέφερε ο Ολ. Βάρχελι.
Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters