ΕΕ – NATO: Τουρκία και Κύπρος καθυστέρησαν την επίσημη κοινή ανακοίνωση για την υποστήριξη της Ουκρανίας

Μετά από μήνες καθυστερήσεων, η ΕΕ και το NATO αναμένεται σύντομα να εκδώσουν επίσημα κοινή έκκληση προς τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία και να δεσμευτούν την πλήρη υποστήριξή τους στο Κίεβο.

Το Politico υποστηρίζει ότι είδε ένα προσχέδιο του τελικού εγγράφου, το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία εδώ και πολλούς μήνες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται, οι πολύμηνες καθυστερήσεις οφείλονται στις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, χωρίς να διευκρινίζει για ποιο ζήτημα διαφωνούσαν οι δύο χώρες. Πλέον, η τελική έκδοση του εγγράφου φαίνεται να είναι κοντά και αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα, πιθανώς τη Δευτέρα ή την Τρίτη — ή στις αρχές του 2023, όπως αναφέρει το Politico.

Αν και το κείμενο δεν είναι κάτι καινοτόμο και απλά θα επιβεβαιώσει όσα πράττουν εδώ και καιρό η ΕΕ και το NATO για να υποστηρίζουν την Ουκρανία, η επισημοποίησή του θα είναι ένα σημαντικό διπλωματικό επίτευγμα δεδομένων των μηνών που χρειάστηκαν για να οριστικοποιηθεί. Αρχικά, το έγγραφο αναμενόταν να υπογραφεί στη σύνοδο κορυφής του NATO στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο.

Το κείμενο αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης κυρίως μεταξύ του γραφείου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του NATO.

Τι αναφέρει το κείμενο σύμφωνα με το Politico

Στο «τελικό» προσχέδιο, η ΕΕ και το NATO καλούν τη Ρωσία «να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο και να αποσυρθεί από την Ουκρανία» και επαναλαμβάνουν την «αταλάντευτη και συνεχή υποστήριξή τους για την ανεξαρτησία της».

Συμφώνησαν επίσης «να υποστηρίξουν πλήρως το εγγενές δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα» και ότι «ο βάναυσος πόλεμος της Ρωσίας έχει επιδεινώσει την επισιτιστική και ενεργειακή κρίση που επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο».

Το έγγραφο περιλαμβάνει μια άλλη ενότητα που αφορά την Κίνα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γερμανία πίεσε πολύ τους συμμάχους της για να κρατήσουν «μακριά» την Κίνα από το ρωσικό ζήτημα.

«Ζούμε σε μια εποχή αυξανόμενου στρατηγικού ανταγωνισμού», αναφέρει το έγγραφο στην παράγραφο για την Κίνα. «Η αυξανόμενη αυτοπεποίθηση και οι πολιτικές της Κίνας παρουσιάζουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Πηγή: Politico / Φωτογραφία αρχείου Reuters