ΕΕ: Να είμαστε έτοιμοι για όλα προειδοποιεί ο Ντόναλντ Τουσκ

Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το «χειρότερο δυνατό σενάριο» στις διατλαντικές σχέσεις, προειδοποίησε ο Ντόναλντ Τουσκ πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατηγορώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την αποτυχία του να διατηρήσει την ενότητά με την Ευρώπη.

«Παρά τις άοκνες προσπάθειές μας να κρατήσουμε την ενότητα της Δύσης, οι διατλαντικές σχέσεις βρίσκονται υπό τεράστια πίεση εξαιτίας των πολιτικών του Προέδρου Τραμπ. Δυστυχώς, η διάσταση απόψεων πάει πέρα από το εμπόριο,» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε σε μια επιστολή πρόσκλησης σε 28 ηγέτες της ΕΕ που αναμένεται να φτάσουν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για διήμερη σύνοδο κορυφής.

Σημειώνοντας τη σημασία του μεταβαλλόμενου γεωπολιτικού πλαισίου στον κόσμο ύστερα από τη διάσκεψη κορυφής του G7 στον Καναδά, από την οποία ο Τραμπ εγκατέλειψε νωρίς μετά την άρνησή του να εγκρίνει το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής, ο Τουσκ εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ. «Είναι πεποίθησή μου ότι, αν και ελπίζουμε για το καλύτερο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προετοιμάσουμε την ένωσή μας για χειρότερα σενάρια», έγραψε.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Τουσκ διετύπωσε αμφιβολίες για την ισχύ των διατλαντικών δεσμών. Τον Μάιο, αναφέρθηκε πως αναρωτήθηκε «Με φίλους σαν αυτούς, ποιος χρειάζεται εχθρούς;» σε σχέση με τις πολυάριθμες διαφωνίες που είχαν οι χώρες της ΕΕ με τις ΗΠΑ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Τα προβλήματα μεταξύ Ουάσινγκτον και ΕΕ ξεκίνησαν όταν ο Τραμπ απαίτησε από όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ να συνεισφέρουν τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ τους στη συμμαχία. Εκτός από την απόφαση του Trump να αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού, η αμερικανική μονομερής απόσυρση από την ιρανική πυρηνική συμφωνία απογοήτευσε επίσης τους ευρωπαίους συμβαλλομένους. Η αναγνώριση από το Λευκό Οίκο της Ιερουσαλήμ ως ισραηλινής πρωτεύουσας έφερε επιπλέον τριγμούς στις σχέσεις με την Ευρώπη. Τέλος, ο Τραμπ επέβαλε επίσης αυστηρότερους εμπορικούς δασμούς στην ΕΕ.

Πηγή: RT