ΕΕ: Μακρόν, Σολτς και φον ντερ Λάιεν θα συναντηθούν με τον Ορμπάν πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρόκειται να συναντηθούν σήμερα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να έχουν μια δύσκολη σύνοδο κορυφής, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της συνέχισης της ευρωπαϊκής βοήθειας στην Ουκρανία, με την έγκριση ενός πακέτου ύψους 50 δισεκ. ευρώ, και οι ενταξιακές προοπτικές της εμπόλεμης χώρας.

Ο Ορμπάν εγείρει εμπόδια και στα δύο ζητήματα.

Ήδη σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν είπε για ακόμη μία φορά «όχι» στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία.

Δήλωσε μάλιστα πως κανένα ουγγρικό θέμα δεν σχετίζεται με αυτό της Ουκρανίας, προφανώς για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί «παζαριού» που δημιουργήθηκαν μετά την απόφαση της ΕΕ να ξεπαγώσει κονδύλια 10 δισ. προς την Ουγγαρία.

«Η διεύρυνση δεν είναι θεωρητικό ζήτημα», ανέφερε ο κ. Ορμπάν, αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις. Όσον αφορά στην χρηματοδότηση της Ουκρανίας, σημείωσε, βραχυπρόθεσμα μεν καλύπτεται από τον προϋπολογισμό, αλλά μακροπρόθεμα πρέπει να είναι έξω από αυτόν.

Τέλος, σε σχέση με την Γεωργία ο Ούγγρος Πρωθυπουργός ανέφερε: «Η Γεωργία είναι εντάξει. Όλοι σας αγαπούν».

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ