Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) συμφώνησαν στην παροχή επιπλέον 5 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας το 2024, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (European Peace Facility).
Αυτό ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ η βελγική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στο «Χ», λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Coreper : «Έχουμε συμφωνία! Οι πρέσβεις της ΕΕ συμφώνησαν επί της αρχής στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, για τη στήριξη της Ουκρανίας με προϋπολογισμό, ύψους 5 δισ. ευρώ το 2024. Η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη να παρέχει συνεχή στήριξη στην Ουκρανία και να διασφαλίσει ότι η χώρα λαμβάνει το στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να αμυνθεί».
Deal ‼️ EU Ambassadors agreed in principle on a reform of the European Peace Facility, to support Ukraine with €5 billion budget for 2024.
The 🇪🇺 remains determined to provide lasting support to 🇺🇦 & ensure that the country gets the military equipment it needs to defend itself.
— Belgian Presidency of the Council of the EU 2024 (@EU2024BE) March 13, 2024
Σε ανάλογη ανάρτηση προχώρησε και ο Ύπατος Αρμοστής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ.
We made it: #Coreper agreed on the #UkraineAssistanceFund.
The Fund will allow us to step up our military support to #Ukraine with another €5 billion.
The message is clear: we will support #Ukraine with whatever it takes to prevail.#EuropeanPeaceFacility
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) March 13, 2024
Μεταξύ 2022 και 2024, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (EPF), 6,1 δισ. ευρώ για τη στήριξη των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Συγκεκριμένα, χρηματοδοτείται η προμήθεια θανατηφόρου και μη στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως εξοπλισμός ατομικής προστασίας, κιτ πρώτων βοηθειών, καύσιμα, πυρομαχικά και πύραυλοι. Μαζί με τη διμερή στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η στήριξη της ΕΕ στον Ουκρανικό στρατό ανέρχεται μέχρι σήμερα στα 28 δισ. ευρώ.
Η σημερινή απόφαση για τα επιπλέον 5 δισ. ευρώ μέσω του EPF ελήφθη έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γαλλία πέτυχε να δίνεται προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία όταν ένα κράτος-μέλος παραγγέλνει όπλα, εκτός και αν η απόκτησή τους εντός εύλογων χρονικών ορίων αποδειχτεί δύσκολη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / της Μαρίας Αρώνη