Η Ιταλία καλεί τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να δημιουργήσουν έναν κοινό ευρωπαϊκό στρατό που θα «αντισταθεί» στην μια επιθετική Ρωσία και σε άλλες πιθανές απειλές. Ωστόσο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν φαίνονται να είναι «θετικές» στην ιδέα.
«Η ΕΕ πρέπει να έχει δικό της στρατό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι της Ιταλίας, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa τον περασμένο μήνα. Ο Ιταλός ΥΠΕΞ πρότεινε ότι η μαχητική δύναμη θα μπορούσε να εμπλακεί σε «ειρηνευτικές αποστολές» και στην «πρόληψη συγκρούσεων».
Η Σλοβενία, η Ισπανία, η Δανία και η Πολωνία χαρακτήρισαν την ιδέα ως «μη ρεαλιστική και περιττή».
«Η δημιουργία αυτής της κοινής άμυνας – ένα απαραίτητο πλαίσιο για την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού στρατού – θα απαιτούσε ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ισπανικό υπουργείο Άμυνας. «Εάν η επίτευξη αυτής της απαίτησης ήταν σχεδόν αδύνατη το 1992, όταν η ΕΕ αποτελούταν από μόλις 12 κράτη μέλη, θα είναι ακόμη δυσκολότερο να ληφθεί απόφαση από μια Ένωση των 27 ή περισσότερων χωρών στο μέλλον – σε αυτό το πλαίσιο η ιδέα είναι μη ρεαλιστική ή απρόσιτη στο εγγύς μέλλον».
Επιπλέον, η Ευρώπη έχει ήδη μια αμυντική δύναμη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, καθιστώντας περιττό έναν «ευρωστρατό», σύμφωνα με τη Δανία, επίσης μέλος και των δύο οργανισμών. «Η Δανία δεν υποστηρίζει τη δημιουργία στρατού της ΕΕ», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
«Άκυρο» από Σλοβενία και Πολωνία
Η Σλοβενία είναι, επίσης, μία από τις χώρες που δεν αντιμετωπίζουν θετικά την σκέψη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της χώρας δήλωσε στο Defense News πως μια τέτοια προοπτική δεν βρίσκεται στην ατζέντα των αμυντικών σχεδίων για το άμεσο μέλλον.
Για χρόνια, τα κράτη-μέλη δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, καθώς επικρατούσε η πρακτική πως τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόζουν τα αμυντικά τους σχέδια σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, οι αυξανόμενες περιφερειακές προκλήσεις, ωθούν τις χώρες να σκέφτονται περισσότερο σε συλλογικό επίπεδο.
«Η Πολωνία δεν παραμελεί τις ενέργειες της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Οι ενέργειες της ΕΕ θα πρέπει να γίνουν συμπληρωματικές για να ενισχύσουν τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ και να συμβάλουν στη διατλαντική ασφάλεια», ανέφερε από την μεριά του το πολωνικό υπουργείο Άμυνας.
Υπενθυμίζεται ότι, αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ συμφώνησαν σε μια στρατηγική ασφάλειας που αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής επιρροής της Ένωσης, δημιουργώντας μια δύναμη ταχείας αντίδρασης με έως και 5.000 στρατιώτες που θα αναπτυχθούν γρήγορα σε μια κρίση.
Πηγή: Defense News