ΕΕ: Έκτακτο Συμβούλιο για τις κρίσεις σε Ιράκ, Ουκρανία και Γάζα

Έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών συγκαλείται ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξεταστούν οι ραγδαίες εξελίξεις στο Ιράκ, στη Γάζα και την Ουκρανία. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ένα κατεπείγον συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να διεξαχθεί μεθαύριο Παρασκευή 15η Αυγούστου στις Βρυξέλλες για να εξεταστεί ιδίως η κρίση στο Ιράκ, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες της Κάθριν Άστον, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Στο ίδιο συμβούλιο θα δοθεί η ευκαιρία να εξεταστεί η κατάσταση στην Ουκρανία, και ειδικά το θέμα της ρωσικής οχηματοπομπής με βοήθεια η οποία αναμένεται στα ουκρανικά σύνορα.

Ακόμη, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ό,τι αφορά το Ιράκ, αυτό που θα συζητηθεί κυρίως είναι ποιες χώρες και υπό ποιους όρους θα προμηθεύσουν όπλα στους Κούρδους, οι οποίοι πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί έχουν αντιληφθεί πως η κρίση στο Ιράκ έχει προσλάβει έναν χαρακτήρα «εξαιρετικά επείγοντα (. . .) η κατάσταση τίθεται εκτός ελέγχου», όπως δήλωσε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. «Χρειάζεται σαφήνεια» όσον αφορά το ποιες χώρες μέλη της ΕΕ θα ικανοποιήσουν τα αιτήματα των Κούρδων για να τους χορηγηθεί οπλισμός.  Το Ιράκ υπόκειται σε εμπάργκο όπλων από την ΕΕ, αλλά υπάρχει μια εξαίρεση, η οποία επιτρέπει να παραδίδονται υλικά που ζητεί η ιρακινή κυβέρνηση. Ένα από τα ερωτήματα-κλειδιά είναι να διευκρινιστεί εάν αυτό αρκεί για να δοθεί οπλισμός που θα προορίζεται για τους Κούρδους μαχητές, σύμφωνα με την ίδια ευρωπαϊκή πηγή.

Δηλώσεις Βενιζέλου για Ιράκ

Στο μεταξύ, πριν από λίγο, ο κ. Βενιζέλος με δήλωσή του, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα όσα συμβαίνουν στο Ιράκ, όπου παρατηρείται η ραγδαία προέλαση των τζιχαντιστών. «Εκφράζουμε και πάλι τον αποτροπιασμό μας για την τρομοκρατική δράση της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» εναντίων των Χριστιανών, των Κούρδων, των Σιιτών και των άλλων θρησκευτικών και εθνικών ομάδων του Ιράκ» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, και πρόσθεσε πως «η κλιμακούμενη αυτή βίαιη και ακραία δράση που στοχεύει στην υπονόμευση της σταθερότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των κοινοτήτων στο Ιράκ είναι προφανώς αδιέξοδη και προκαλεί μια νέα τραγωδία».

Τέλος ο κ.Βενιζέλος εξέφρασε την στήριξή του στις προσπάθειες των εταίρων μας «που στοχεύουν στην ανακοπή της ραγδαίας προέλασης των τζιχαντιστών» ενώ εξέφρασε και την αμέριστη στήριξή του «στην ιρακινή Κυβέρνηση, στο φίλο ιρακινό λαό και στις θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες της χώρας που υφίστανται τις συνέπειες της εξτρεμιστικής αυτής δράσης».

Η Γαλλία θα διοχετεύσει «μέσα στις ερχόμενες ώρες» όπλα στους ιρακινούς Κούρδους

Η Γαλλία θα διοχετεύσει «μέσα στις ερχόμενες ώρες» όπλα στο Ιράκ «για να στηρίξει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των δυνάμεων που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», των τζιχαντιστών που προχωρούν προς τη Βαγδάτη, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων. «Για να απαντήσει στις επείγουσες ανάγκες που εκφράσθηκαν από τις περιφερειακές αρχές του Κουρδιστάν, ο αρχηγός του (γαλλικού) κράτους (Φρανσουά Ολάντ) αποφάσισε, σε συμφωνία με τη Βαγδάτη, να αποσταλούν όπλα μέσα στις ερχόμενες ώρες», αναφέρει στην ανακοίνωση η γαλλική προεδρία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον διέκοψε τις διακοπές του για μια έκτακτη συνεδρίαση για το Ιράκ

Στο Λονδίνο έγινε γνωστό από την Ντάουνινγκ Στριτ πως ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διέκοψε τις διακοπές του στην Πορτογαλία και επέστρεψε στη Βρετανία για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση της έκτακτης κυβερνητικής επιτροπής Κόμπρα με θέμα τη σύγκρουση στο Ιράκ. Η Βρετανία θα μεταφέρει στις δυνάμεις των Κούρδων του Ιράκ «στρατιωτικό υλικό άλλων δωρητριών χωρών» ώστε να τους βοηθήσει να αναχαιτίσουν την προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών, ανακοίνωσε χθες ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

«Δεχτήκαμε να μεταφέρουμε στις κουρδικές δυνάμεις στρατιωτικό υλικό άλλων χωρών, ώστε να μπορέσουν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η Βρετανία θα στείλει «ένα μικρό αριθμό ελικοπτέρων Σινούκ στην περιοχή» τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν «εάν χρειαστούμε περισσότερες επιλογές» όσον αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε εξάλλου ότι αναχώρησαν από τη Βρετανία καταδιωκτικά αεροσκάφη Τορνέιντο με προορισμό την Κύπρο, τα οποία θα αναλάβουν να εκτελούν αναγνωριστικές αποστολές στο Ιράκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tornado και Chinook έστειλαν οι Βρετανοί στην Κύπρο – Ποια είναι η αιτία και αποστολή τους

Προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία -ΧΑΡΤΗΣ

Η Βρετανία θα μεταφέρει στρατιωτικό υλικό στους Κούρδους του Ιράκ

Οι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατιωτικό τους προσωπικό στο Ιράκ