Το θέμα των εσόδων που προκύπτουν από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία επανέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), καθώς η μία μετά την άλλη χώρα επιθυμεί να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της Ουκρανίας, χωρίς ωστόσο να «σκοντάψουν» σε νομικά εμπόδια.
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι θα προτείνει να χρησιμοποιήσει η ΕΕ το 90% των εσόδων από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, που έχουν παγώσει στην Ευρώπη, για να αγοράσει όπλα για την Ουκρανία μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης.
Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι θα προτείνει το υπόλοιπο 10% να μεταφερθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ για να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας.
Ο ίδιος δήλωσε πως θα υποβάλει την πρόταση αύριο, Τετάρτη, στα κράτη μέλη της ΕΕ, πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να παραγάγουν μέχρι το 2027 κέρδη από 15 έως 20 δισεκατομμύρια ευρώ μετά τους φόρους, ανάλογα με την παγκόσμια διακύμανση των επιτοκίων.
Περίπου το 70% του συνόλου των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, που έχουν παγώσει στη Δύση, βρίσκονται στο κεντρικό βελγικό αποθετήριο Euroclear, το οποίο κρατά το ισόποσο 190 δισεκ. ευρώ σε χρεόγραφα και μετρητά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.
Ο Μπορέλ υπογράμμισε πως η πρόταση είναι να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη και όχι τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία. Πρόσθεσε πως αυτό θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 3 δισεκ. ευρώ ετησίως.
«Η συγκεκριμένη πρόταση θα κατατεθεί αύριο», δήλωσε. «Θα πρέπει να συμφωνήσουν σ’ αυτή τα κράτη μέλη».