ΕΕ: Αναστέλλεται η συμφωνία διευκόλυνσης έκδοσης βίζας με τη Ρωσία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα Τετάρτη να αναστείλουν πλήρως τη συμφωνία διευκόλυνσης της έκδοσης βίζας με τη Ρωσία, καθιστώντας δυσκολότερη και πιο δαπανηρή για τους Ρώσους πολίτες την είσοδο στην Ένωση, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Συμφωνήσαμε την πλήρη αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης βίζας ΕΕ-Ρωσίας», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της διήμερης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στην Πράγα.

«Αυτό θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των νέων βίζας που εκδίδονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα είναι πιο δύσκολο και θα διαρκεί περισσότερο».

Διπλωματικές πηγές είχαν αναφέρει ότι οι υπουργοί της ΕΕ δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν αμέσως σε μια γενική απαγόρευση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους Ρώσους, καθώς τα κράτη μέλη ήταν διχασμένα στο θέμα.

Ο Μπορέλ είπε ότι υπήρξε σημαντική αύξηση των συνοριακών διελεύσεων από τη Ρωσία προς γειτονικά κράτη από τα μέσα Ιουλίου.

«Αυτό νέχει κάποιον κίνδυνο για την ασφάλεια αυτών των γειτονικών κρατών», πρόσθεσε. «Επιπλέον, έχουμε δει πολλούς Ρώσους να ταξιδεύουν για αναψυχή και ψώνια σαν να μην μαίνεται πόλεμος στην Ουκρανία».

«Αυτός ο συμβιβασμός θα επιτρέψει τη χορήγηση βίζας σε ατομική βάση μετά από ενδελεχή αξιολόγηση κάθε μεμονωμένης περίπτωσης ή συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων… Δεν θέλουμε να αποκοπούμε από τους Ρώσους που είναι κατά του πολέμου στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από: Reuters