Οι ηγέτες των κρατών της Δυτικής Αφρικής ή οι εκπρόσωποί τους που συνεδρίασαν την Κυριακή στην Αμπούτζα (ECOWAS) ζήτησαν από τη χούντα που κυβερνά στο Μάλι να απελευθερώσει πριν από τον Ιανουάριο τους 46 στρατιώτες της Ακτής Ελεφαντοστού τους οποίους κρατεί από τον Ιούλιο, διαφορετικά θα υποστεί κυρώσεις, δήλωσαν Δυτικοαφρικανοί αξιωματούχοι.
«Ζητάμε από τις αρχές του Μάλι το αργότερο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2023 να απελευθερώσουν τους στρατιώτες της Ακτής Ελεφαντοστού», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ομάρ Τουράι, πρόεδρος της επιτροπής της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ECOWAS). Διαφορετικά, η ECOWAS θα επιβάλλει κυρώσεις, είπε Δυτικοαφρικανός διπλωμάτης σε ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ο Τουράι δήλωσε επίσης ότι η ECOWAS επιφυλάχθηκε του δικαιώματος να ενεργήσει εάν οι στρατιώτες δεν απελευθερωθούν πριν από την 1η Ιανουαρίου. Η υπόθεση προκαλεί σοβαρές εντάσεις μεταξύ του Μαλί και της Ακτής Ελεφαντοστού και οι δύο χώρες είναι μέλη της ECOWAS. Ο πρόεδρος του Τόγκο Φορ Γκνασινγκμπέ, ο οποίος έχει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του Μαλί και της Ακτής Ελεφαντοστού σε αυτήν την κρίση, θα ταξιδέψει στο Μαλί για να «απαιτήσει» την απελευθέρωση των στρατιωτών, πρόσθεσε ο Δυτικοαφρικανός διπλωμάτης.
Δημιουργείται περιφερειακή δύναμη ασφαλείας
Παράλληλα, «οι ηγέτες της ECOWAS αποφάσισαν να επαναξιολογήσουν την αρχιτεκτονική ασφαλείας μας», είπε ο Τουράι. Θα αναλάβουν τη «δική τους ασφάλεια» και δεν θα βασίζονται πλέον σε εξωτερικούς παράγοντες, εξήγησε. Είναι «αποφασισμένοι να δημιουργήσουν μια περιφερειακή δύναμη η οποία θα επεμβαίνει όταν είναι απαραίτητο, είτε πρόκειται για την ασφάλεια, για τρομοκρατία, είτε για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στα κράτη μέλη», δήλωσε στο τέλος της ετήσιας συνόδου κορυφής της ECOWAS.
Το Μάλι είναι σε αντιπαράθεση με την Ακτή Ελεφαντοστού και την ECOWAS από τότε που συνέλαβε 49 στρατιώτες της Ακτής Ελεφαντοστού, στις 10 Ιουλίου, κατά την άφιξή τους στο Μπαμακό. ‘Εκτοτε έχουν αφεθεί ελεύθεροι τρεις. Η Ακτή Ελεφαντοστού και ο ΟΗΕ δηλώνουν ότι αυτοί οι στρατιώτες επρόκειτο να συμμετάσχουν στην ασφάλεια του γερμανικού στρατεύματος κυανόκρανων στο Μάλι. Αλλά το Μπαμακό δηλώνει ότι τους θεωρεί «μισθοφόρους» που πήγαν για να απειλήσουν την ασφάλεια του κράτους.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters