Δυτική Όχθη: Από σφαίρα στο κεφάλι σκοτώθηκε η 26χρονη ακτιβίστρια με αμερικανική και τουρκική υπηκοότητα

Η 26χρονη Τουρκοαμερικανίδα Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρα στο κεφάλι σήμερα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά των ισραηλινών οικισμών στη Μπέιτα, στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ότι άνοιξε πυρ.

Η Τουρκία καταδίκασε τη «δολοφονία» της φιλοπαλαιστίνιας ακτιβίστριας, με διπλή αμερικανική και τουρκική υπηκοότητα, λέγοντας ότι η γυναίκα σκοτώθηκε από «ισραηλινούς κατοχικούς στρατιώτες».

«Με βαθιά λύπη λάβαμε γνώση ότι η πολίτης της χώρας μας, η Αϊσένουρ Εζγκί Εβγκί σκοτώθηκε από Ισραηλινούς κατοχικούς στρατιώτες στην πόλη Ναμπλούς (…) Καταδικάζουμε αυτή τη δολοφονία που διέπραξε η κυβέρνηση Νετανιάχου», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Φουάντ Ναφάα, διοικητής του νοσοκομείου Ραφίντια στη Ναμπλούς, δήλωσε νστο Reuters και στο Γαλλικό Πρακτορείου ότι η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι από πυρά. «Προσπαθήσαμε να της κάνουμε ανάνηψη, αλλά δυστυχώς πέθανε», είπε.

«Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε κάθε πλατφόρμα για να τερματίσουμε την πολιτική κατοχής και γενοκτονίας του Ισραήλ, η οποία συνεχίζεται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και έχει σκοτώσει 41 χιλιάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, νέων και ηλικιωμένων, και για να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αναζητούν «επειγόντως» περισσότερες πληροφορίες για τον θάνατο της ακτιβίστριας.

«Το Ισραήλ προσπαθεί να εκφοβίσει όποιον έρχεται να βοηθήσει τους Παλαιστινίους και αγωνίζεται ειρηνικά κατά της γενοκτονίας» υπογράμμισε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, καταγγέλλοντας ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τη λύπη του για τον «τραγικό» θάνατο της Αμερικανίδας υπηκόου και δεσμεύτηκε ότι η Ουάσινγκτον θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

«Θρηνούμε γι’ αυτήν την τραγική απώλεια. Όταν έχουμε διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες, θα τις κοινοποιήσουμε και θα ενεργήσουμε αναλόγως», τόνισε.

Mε πληροφορίες από: AFP, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters