Ο λυγμός της Τερέζας Μέι τελειώνοντας την εξαγγελία παραίτησης από την πρωθυπουργία παγιδεύτηκε από τον φωτογραφικό φακό και πλαισιώνει πολλά άρθρα του γερμανικού τύπου για τις εξελίξεις στη Βρετανία. «Ο επόμενος, παρακαλώ» είναι ο τίτλος μακροσκελούς άρθρου της Süddeutsche Zeitung για την «έξοδο» Μέι από την πρωθυπουργία και τις αιτίες που οδήγησαν εκεί. «Ένας πικρός αποχαιρετισμός» είναι ο αντίστοιχος τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Διάδοχος, ο Μπόρις Τζόνσον;
Οι σχολιαστές των δύο έγκριτων γερμανικών εφημερίδων συμφωνούν ότι η παραίτηση ήταν από καιρό αναγκαία. «Από την αρχή το Brexit ήταν ένας ηράκλειος άθλος, εσωτερικοπολιτικά και εξωτερικοπολιτικά» σημειώνει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης. «Το λάθος της Μέι ξεκίνησε από την αρχή. Το καλοκαίρι του 2016 παρουσιάστηκε χρονική ευκαιρία, κατά την οποία θα έπρεπε να καθαρίσει τη θέση της, να πει με ειλικρίνεια ότι ήταν απαραίτητοι επώδυνοι συμβιβασμοί. Αντ΄ αυτού επί μήνες οχυρώθηκε πίσω από την ρητορικά κενή φόρμουλα ‘Brexit σημαίνει Brexit’. Από την αρχή μπλόκαρε κάθε ειλικρινή πολιτικό διάλογο, για το πόσο ψηλό θα ήταν το τίμημα που ζητούσαν οι ακραιφνείς brexiteers και το κατά πόσο υπήρχε πλειοψηφία πρόθυμη να πληρώσει αυτό το τίμημα» σημειώνει ο σχολιαστής της.
Οι σχολιαστές και των δύο εφημερίδων θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο διάδοχος της Τερέζας Μέι να είναι ο Μπόρις Τζόνσον. «Θα ήταν ο λάθος άνθρωπος», υποστηρίζει η FAZ. «Τα προεκλογικά του ψέματα πριν από το δημοψήφισμα και η ασυγκράτητα αλλοπρόσαλλη εμφάνισή του ως υπουργός Εξωτερικών τον καθιστούν ακατάλληλο γι αυτό το αξίωμα. Σε πολλά ο Τζόνσον μοιάζει σαν καλλιεργημένη εναλλακτική του Ντόναλντ Τραμπ. Εάν γίνει πρωθυπουργός, θα εισέλθει ο λαϊκισμός στη Ντάουνινγκ Στριτ».
Ο αρθρογράφος της Süddeutsche Zeitung εξετάζει το ενδεχόμενο σε περίπτωση που γίνει ο Τζόνσον πρωθυπουργός να υποσχεθεί στο κόμμα από την αρχή διαπραγμάτευση της «μισητής Συμφωνίας Brexit», ειδάλλως το «υπερήφανο βασίλειο» θα βγει χωρίς συμφωνία. «Η ΕΕ δεν θα πρέπει να εντυπωσιαστεί από αυτήν την απειλή» επισημαίνει ο γερμανός αρθογράφος. «Η νέα ημερομηνία αποχώρησης είναι η 31η Οκτωβρίου. Σε περίπτωση που οι Βρετανοί ζητήσουν παράταση, να τους δοθεί. Αλλά δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να ανοίξει η Συμφωνία από την αρχή. Αυτό θα τροφοδοτούσε την αυταπάτη ότι είναι εφικτό ένα ανώδυνο Brexit».
Ευθύνες της ΕΕ
Εν όψει των ευρωεκλογών της Κυριακής και στον απόηχο του σκανδάλου Ίμπιζα που προκάλεσε στην Αυστρία την μεγαλύτερη μεταπολεμική κυβερνητική κρίση το περιοδικό Der Spiegel αφιερώνει πολλά άρθρα του σημερινού του τεύχους στα ακροδεξιά και εθνολαϊκιστικά κόμματα επιχειρώντας να περιγράψει το πραγματικό τους πρόσωπο. Κατά τον αρθρογράφο στην προσπάθεια των Ευρωπαίων να αναχαιτίσουν την προέλαση των ακροδεξιών και εθνολαϊκιστικών δυνάμεων ο αυστριακός καγκελάριος επέλεξε τον πιο ακραίο δρόμο, την ένταξή τους στην κυβέρνηση δίνοντάς τους σημαντικά υπουργεία.
«Ο Κούρτς ήθελε να εξημερώσει του δεξιούς μεταφέροντας τους ευθύνες, το σχέδιο απέτυχε θεαματικά» επισημαίνει ο αρθρογράφος. «Ένα πρώτο δίδαγμα θα πρέπει να είναι ότι οι εθνολαϊκιστές δεν κάνουν ως κυβερνητικοί εταίροι, ακόμη κι αν όλες οι εναλλακτικές είναι δύσκολες … Εκεί όπου οι δεξιοί ήδη κυβερνούν, δηλαδή στην Ουγγαρία, την Πολωνία ή την Ιταλία, αντιμετωπίζονται με την μεγαλύτερη δυνατή σκληρότητα, όπου το επιτρέπει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η ΕΕ, λόγω είτε οπορτουνισμού, είτε νωθρότητας, έμεινε για καιρό θεατής στο πως η Πολωνία καταλύει το κράτος δικαίου ή πως η Ουγγαρία ισοπεδώνει τα ΜΜΕ».
Και ο σχολιαστής καταλήγει: «Οι Ευρωπαίοι κινήθηκαν απέναντι στους δεξιούς για μεγάλο χρονικό διάστημα χρησιμοποιώντας την τακτική της μεταβολής μέσω της προσέγγισης με αυτούς. Η κρίση στην Αυστρία σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης. Οι Ευρωπαίοι δημοκράτες πρέπει να αναζητήσουν την σύγκρουση με τους δεξιούς, πριν καταστρέψουν τη Δημοκρατία».
Πηγή: DW / Ειρήνη Αναστασοπούλου