Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες και διακινητές με τουρκική υπηκοότητα εντοπίζονται στα γερμανικά σύνορα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από στοιχεία της ομοσπονδιακής αστυνομίας, σύμφωνα με σχετική απάντηση που δόθηκε στην Deutsche Welle (DW).
Μόνο τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, η αστυνομία συνέλαβε 5.362 Τούρκους υπηκόους που είχαν εισέλθει παράτυπα στα γερμανικά σύνορα. Πέρυσι ήταν 2.531. Και το 2020, όταν οι μετακινήσεις ήταν περιορισμένες λόγω της πανδημίας, ήταν 1.629 άτομα.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας στο Μόναχο, ο αριθμός των Τούρκων προσφύγων από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2022 αυξήθηκε κατά 254% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Για την ίδια περίοδο του 2020, οι αρχές κατέγραψαν μάλιστα αύξηση 368 %.
Αυξήθηκε επίσης και ο αριθμός των διακινητών με τουρκικά διαβατήρια. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία – σημειώνει η DW – συνολικά 185 διακινητές με τουρκική υπηκοότητα εντοπίστηκαν τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους. Ολόκληρο το 2021 ήταν 111 και το 2020 μόνο 56. Σύμφωνα με πληροφορίες των ίδιων των προσφύγων έρχονται στη Γερμανία μέσω της Βαλκανικής Οδού. Το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 6.000 και 8.000 ευρώ ανά άτομο. Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι από την Τουρκία κάνουν όμως αυτό το επικίνδυνο ταξίδι;
Επιχείρηση ελπίδα
Στην Τουρκία, τόσο η πολιτική όσο και η οικονομική κατάσταση επιδεινώνονται ραγδαία εδώ και ένα χρόνο. Η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή ψήφισε πρόσφατα νόμο που προβλέπει ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών για τη διάδοση «ψευδών» ή «παραπλανητικών» πληροφοριών. Οι φιλοκυβερνητικοί εισαγγελείς αποφασίζουν εάν ένα μήνυμα είναι ψευδές ή παραπλανητικό. Για τους επικριτές, ο «νόμος για την παραπληροφόρηση» είναι άλλη μια προσπάθεια υπονόμευσης της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στις αρχές του καλοκαιριού του 2023.
Παράλληλα – συνεχίζει το άρθρο της DW – ο πληθωρισμός που καλπάζει, δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο τη ζωή των πολιτών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο κυμάνθηκε στο 85,5%. Η αγοραστική δύναμη μειώνεται και πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, παρά το γεγονός ότι έχουν δουλειά.
Ιδιαίτερα οι νέοι είναι απογοητευμένοι. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, πάνω από το 71% των ανθρώπων μεταξύ 17 και 30 ετών δεν βλέπουν μέλλον στη χώρα. Σχεδόν το 82%, εάν μπορούσε, θα έφευγε από την Τουρκία και θα ζούσε στο εξωτερικό. Ο Ιατρικός Σύλλογος TTB αναφέρει ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο, περίπου 2.000 γιατροί είχαν κάνει αίτηση για άδεια εργασίας σε ξένη χώρα.
Στην 3η θέση οι Τούρκοι στις αιτήσεις ασύλου
Το κύμα φυγής από την Τουρκία αντικατοπτρίζεται και στα στατιστικά στοιχεία για το άσυλο. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων, σχεδόν 16.000 Τούρκοι ζήτησαν άσυλο από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2022, γεγονός που σημαίνει μια αύξηση της τάξεως του 175,7%. Η Τουρκία μετά τη Συρία και το Αφγανιστάν είναι η τρίτη χώρα καταγωγής αιτούντων άσυλο.
Για τη βουλευτή της Αριστεράς Κλάρα Μπύνγκερ η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη. Όπως λέει, η καταστολή αυξάνεται και η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, ειδικά για τους Κούρδους. Ειδικοί, όπως ο δικηγόρος Ντυντάρ Κέλογλου, εκτιμούν ότι ο αριθμός των προσφύγων από την Τουρκία θα συνεχίσει να αυξάνεται γιατί κανείς δεν αναμένει να εκτονωθεί η πολιτική κατάσταση πριν από τις εκλογές αλλά ούτε και να βελτιωθεί η προβληματική οικονομία.
Πηγή: DW / Ελμάς Τοπσού / Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου