Επίσκεψη στο στρατόπεδο Τάτζι στο Ιράκ, 25 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο βάρους 100 κιλών, υπό 45 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά, είναι μια επίδοση που η Άνεγκρετ Καμπ – Καρενμπάουερ δεν θα μπορούσε ποτέ να πιστέψει ότι θα επιτύγχανε.
Όμως η νέα υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και επίδοξη διάδοχος της Άγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, πρέπει να αποδείξει ότι είναι παντός καιρού από την πρώτη κιόλας επίσκεψή της στο εξωτερικό σε αυτό το αξίωμα. Και το καταφέρνει.
Κάθε κίνησή της φωτογραφίζεται
Στο στρατόπεδο Τάτζι, που έχει δημιουργηθεί από τους Αμερικανούς στο πλαίσιο της επιχείρησης εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αφιερώνει πολύ χρόνο για να μιλήσει με τους Γερμανούς στρατιώτες. Ξέρει ότι κάθε της κίνηση, τόσο στη Βαγδάτη όσο και μια ημέρα πριν στην Ιορδανία, όπου και εκεί έχουν στρατοπεδεύσει Γερμανοί στρατιώτες, καταγράφεται φωτογραφικά.
Αλλά και χωρίς φωτογράφους η ΑΚΚ, όπως την αποκαλούν εν συντομία, ξέρει ότι θα πρέπει να δείξει ότι αντέχει ακόμη και μέσα στο θωρακισμένο τζιπ, με χαλασμένο κλιματιστικό. Αργότερα βέβαια προσπάθησε να κάνει χιούμορ και έκανε λόγο για «ιρακινή εκδοχή μιας ελληνικής σάουνας». Η νέα υπουργός Άμυνας έχει προφανώς νωπές τις αναμνήσεις της από ελληνικούς καύσωνες σε διακοπές της στην Ελλάδα.
Η επίσκεψη της Καρενμπάουερ όμως είχε άλλο στόχο. Η συμμετοχή της Γερμανίας στην επιχείρηση κατά του IS στην Ιορδανία και το Ιράκ, είναι πολύ πιθανόν να τελειώσει τέλος Οκτωβρίου. Μεγάλο τμήμα του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD δεν συμφωνεί με την παράταση, η οποία θα αποφασιστεί τελικά από τη Βουλή.
Επιθυμία ανοικοδόμησης
«Βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο που θα πρέπει να αποφασίσουμε, εάν μπορούμε να διαμορφώσουμε με βιώσιμο τρόπο, τις επιτυχίες που καταγράφουμε κατά των ισλαμιστών, ναι ή όχι» δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση που τη συνόδευε. Μαζί στην αποστολή ήταν και Σιέμτγε Μέλερ, εμπειρογνώμων σε θέματα άμυνας από το SPD.
Από όλα όσα άκουσε δεν φαίνεται να πείστηκε για την αναγκαιότητα παραμονής των Γερμανών στρατιωτών, κυρίως στο Ιράκ. «Από όσα άκουσα στο Ιράκ μέχρι τώρα, η μεγαλύτερη επιθυμία είναι αυτή της ανοικοδόμησης. Κι αυτό είναι κάτι που συμπίπτει κάπως με τη δική μου εικόνα. Μέχρι ποιο βαθμό είναι απαραίτητη η στρατιωτική μας παρουσία; Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο;».
Η Κραμπ-Κάρενμπάουερ θα πρέπει να δώσει αγώνα για να πείσει για την αναγκαιότητα παραμονής των γερμανών στρατιωτών στο Ιράκ. Μέσα στο θωρακισμένο τζιπ χωρίς κλιματιστικό τηλεφωνεί με τους συνεργάτες της μέχρι την επόμενη συνάντηση, για να πάρει κλίμα από την πολιτική κατάσταση στο Βερολίνο. Και όταν οι συναντήσεις τελείωσαν με νυχτερινή πτήση επέστρεψε νωρίς σήμερα το πρωί στο Βερολίνο. Το επόμενο ραντεβού της είναι σε προεκλογική συνάντηση στο Βρανδεμβούργο για τις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο αγώνας δρόμου για την ΑΚΚ δεν τελειώνει.
Πηγή: DW / Νίνα Μπαρτ / SWR / Spiegel / Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Φωτο: REUTERS