Τελικά η Τουρκία πήρε από το Βερολίνο αυτό που ζητούσε με κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους. Την, έστω και εν μέρει, άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας για Γερμανούς πολίτες. Με απόφαση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών εξαιρούνται άμεσα από την ταξιδιωτική οδηγία, η οποία εξακολουθεί να ισχύει για την υπόλοιπη Τουρκία τουλάχιστον μέχρι τις 31 Αυγούστου, οι τουριστικές περιοχές στα νοτιοδυτικά παράλια της Τουρκίας: Αττάλεια, Σμύρνη, Αϊδίνι και Μούγλα.
Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο, προσαρμόζοντας στα νέα δεδομένα και τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα του, η άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας για τις τέσσερις περιοχές συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις, όπως η πλήρης εφαρμογή των αυστηρών υγειονομικών κανόνων των τουρκικών αρχών, καθώς και ένα υποχρεωτικό τεστ για κορονοϊό 48 ώρες πριν από την αναχώρηση Γερμανών τουριστών από τις εν λόγω περιοχές προς τη Γερμανία. Το κόστος του τεστ, 30 ευρώ στο αεροδρόμιο ή 15 ευρώ σε πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο θα επιβαρύνει τους τουρίστες. Όσοι βγαίνουν θετικοί στον ιό θα παραμένουν αναγκαστικά σε καραντίνα στην Τουρκία και θα παρακολουθούνται από γιατρό.
Αντάλλαγμα για τη διαμεσολάβηση στο Αιγαίο;
Εδώ και πολλές εβδομάδες η Άγκυρα πίεζε ασφυκτικά το Βερολίνο να δώσει πράσινο φως σε όσους Γερμανούς επιθυμούσαν να επισκεφθούν τους καλοκαιρινούς μήνες τη Τουρκία. Παράλληλα Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι η γερμανική ταξιδιωτική οδηγία είχε κυρίως πολιτικά κίνητρα και δεν σχετιζόταν με τις ανησυχίες για την εξάπλωση της πανδημίας από εισερχόμενα κρούσματα στη Γερμανία. Ας σημειωθεί ότι εδώ και πολλά χρόνια η Τουρκία παραμένει για πολλούς Γερμανούς αγαπημένος τουριστικός προορισμός, αλλά και ότι ο τουρισμός συμβάλλει με σημαντικό ποσοστό στο τουρκικό ΑΕΠ. Τώρα η Τουρκία έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει ότι απέμεινε από μια ήδη πολύ δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο.
Από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης, την απόφαση του Βερολίνου χαιρετίζει ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Νούτι Ερσόι και υπόσχεται στο twitter: «Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε Γερμανούς φιλοξενούμενους στο πλαίσιο του “Προγράμματος Πιστοποίησης για έναν Υγιή Τουρισμό”».
Μετά την απρόσμενη κίνηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών τίθεται ωστόσο εύλογα το ερώτημα αν έλαβε ή αν λάβει κάτι στο μέλλον η Γερμανία για αυτή της την απόφαση. Μήπως η εικαζόμενη πρόσφατη διαμεσολάβηση του Βερολίνου στο Αιγαίο ή η συγκράτηση προσφυγικών ροών αποτελούν μέρη αυτής της εξίσωσης;
Πηγή: DW