Γκουαλτιέρι στο υπ. Οικονομικών, Τζεντιλόνι στην Κομισιόν, Ρέντσι αποχωρεί και ιδρύει νέο πολιτικό φορέα. Τι σημαίνουν οι αλλαγές προσώπων στην Ιταλία για την οικονομία σε Ελλάδα και Ευρωζώνη;
Η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι στο υπουργείο Οικονομικών ήταν μία μικρή έκπληξη στη νέα ιταλική κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Ο προκάτοχός του, Τζιοβάνι Τρία, ήταν ένας φιλοευρωπαίος τεχνοκράτης, δεν τολμούσε όμως να συγκρουστεί με τον «ισχυρό άνδρα» της τότε κυβέρνησης, τον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, που είχε έρθει σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Ο σοσιαλδημοκράτης Γκουαλτιέρι θα ακολουθήσει διαφορετική πορεία, εκτιμά ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος. «Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ καλά νέα το ότι ο Γκουλατιέρι έγινε υπουργός Οικονομικών», λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής. «Είχα πάει σε μία αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συμμετείχε και ο Γκουαλτιέρι, να δούμε στη Ρώμη το θέμα του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ήταν φανερό ότι ο Τρία, ο υπουργός Οικονομικών, ήταν συμβιβαστικός, αλλά η κυβέρνηση γενικότερα ήταν στον κόσμο της. Ήθελε μία σύγκρουση με την ευρωζώνη. Τώρα δεν θα έχουμε σύγκρουση, θα έχουμε κάποιου ειδους συνεννόηση».
Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. τοποθετεί τον Γκουαλτιέρι στην αριστερή πτέρυγα του -συγκυβερνώντος πλέον στην Ιταλία- Δημοκρατικού Κόμματος. Παρά τις πολιτικές διαφορές, απονέμει εύσημα: «Είχα συγκρουστεί μια-δυο φορές μαζί του γιατί ήταν ειδικός στους επαίνους της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά καταλαβαίνω ότι ήθελε κι αυτός να στείλει ένα μήνυμα ότι συνεννοούμαστε όλοι με όλους», επισημαίνει. «Πάντως τον θεωρώ ικανό και γνώστη. Είναι και στην Ομάδα Σπινέλλι, που είμαστε ευρωπαϊστές διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων, επομένως είναι και ευρωπαϊστής. Όλα αυτά μας προετοιμάζουν για έναν ενδιαφέροντα διάλογο».
«Είναι καλό» που αποχώρησε ο Σαλβίνι
«Ηράκλειο άθλο» χαρακτήρισε πρόσφατα το έργο του Γκουαλτιέρι η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (NZZ), επισημαίνοντας ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν είναι καν οικονομολόγος, αλλά ιστορικός και ότι δεν θα είναι εύκολο να βρει τα οκτώ δισεκατομμύρια ετησίως που στοιχίζουν οι φιλολαϊκές εξαγγελίες της κυβέρνησης Κόντε. Πολιτικά οφέλη με τον αφοπλισμό της ακροδεξιάς «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι βλέπει από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης- με μία επιφύλαξη. «Είναι καλό που πλέον δεν υπάρχει στην κυβέρνηση ένας ακροδεξιός, ο οποίος δυστυχώς ενισχύεται πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη πλευρά, αν αυτή η κυβέρνηση, δεν καταφέρει τους στόχους που έχει υποσχεθεί στον ιταλικό λαό, καταλαβαίνετε ότι ο μόνος ωφελημένος θα είναι το κόμμα της Ακροδεξιάς, η Λέγκα», επισημαίνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.
Μεταξύ άλλων ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι επιδιώκει τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι αυτό, αν όντως συμβεί, ίσως τον φέρει σε σύγκρουση με τον συμπατριώτη του Πάολο Τζεντιλόνι, τον τεχνοκράτη πρώην πρωθυπουργό που μετακομίζει στις Βρυξέλλες για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στη νέα Κομισιόν υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Ο κ.Τζεντιλόνι είναι μία μεγάλη προσωπικότητα», λέει ο Νικος Ανδρουλάκης. «Σίγουρα έχει την εμπειρία της ιταλικής οικονομικής κρίσης και πως τα ευρωπαϊκά πράγματα την επηρέασαν. Εύχομαι να την αξιοποιήσει για να πετύχει. Να έχουμε μία πιο φιλική δημοσιονομική πολιτική προς τα κράτη που πέρασαν δύσκολα όλα αυτά τα χρόνια. Η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό του».
Απρόβλεπτοι ελιγμοί Ρέντσι
Μπορεί οι Ιταλοί σοσιαλδημοκράτες να αυξάνουν την επιρροή τους σε Ρώμη και Βρυξέλλες, αλλά η πολιτική κρίση καραδοκεί. Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών για έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Τζουζέπε Κόντε, ο πρώην πρωθυπουργός και άλλοτε επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί και ιδρύει νέο πολιτικό φορέα, στοχεύοντας εμφανώς στο Κέντρο. Πώς σχολιάζει το γεγονός η επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ; «Προφανώς η αποχώρηση του κ.Ρέντσι είναι μία κακή είδηση για την πολιτική μας οικογένεια, όπως θα ήταν κάθε αποχώρηση» δήλωσε στο Στρασβούργο η Ισπανίδα ευρωβουλευτής. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, το αντίθετο θα έλεγα. Όμως θέλω να πω ξεκάθαρα, ότι αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα της ιταλικής κυβέρνησης. Και αυτή η σταθερότητα δεν κινδυνεύει…»
Πηγή: DW