Τουλάχιστον 44 νεκροί και περίπου 130 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επίθεσης εναντίον προσφυγικού καταυλισμού ανατολικά της Τρίπολης στη Λιβύη τη νύχτα προς την Τετάρτη. Τα πλάνα από κινητά με νεκρούς και τραυματίες έκαναν χθες το γύρο του κόσμου. Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες δήλωσε σοκαρισμένος και καταδίκασε την αεροπορική επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε από μια από τις αντιμαχόμενες πλευρές του εμφυλίου που μαίνεται στη Λιβύη. Παράλληλα προανήγγειλε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας. Ο ΟΗΕ πάντως δεν αποκλείει η επίθεση να είναι έγκλημα πολέμου.
Μέχρι αυτή την ώρα είναι άγνωστο ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση και αν υπήρχε πρόθεση. Ο Βόλφγκανγκ Πουζτάι, μέλος του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΗΠΑ-Λιβύης στην Ουάσιγκτον, δηλώνει στην DW ότι δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητος ποιοι ευθύνονται για την επίθεση: «Υπάρχουν δύο πιθανότητες. Είτε ήταν ο λεγόμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός του στρατηγού Χάφταρ που πραγματοποιούσε επίθεση στην περιοχή, είτε παραστρατιωτικές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή της Τατζούρα γύρω από τον καταυλισμό. Και στο παρελθόν όμως παραστρατιωτικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί σε μη στρατιωτικούς στόχους προσπαθώντας στη συνέχεια να ρίξουν την ευθύνη στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό».
Το διεθνές δίκαιο προβλέπει την υποχρεωτική προστασία αόπλων
Στον υπερπλήρη καταυλισμό στην Τατζούρα ζουν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις, περισσότεροι από 600 πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνοτήτων. Στο τμήμα του καταυλισμού που δέχθηκε την επίθεση ζούσαν περίπου 150 άνδρες από αφρικανικές χώρες.
Την επίθεση καταδίκασε η Ρόλα Αμίν, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που δήλωσε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι «το διεθνές δίκαιο και η Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προβλέπουν την προστασία αόπλων σε εχθροπραξίες. Ελπίζουμε ότι από την έρευνα που θα πραγματοποιηθεί θα προκύψουν απαντήσεις για την ευθύνη της επίθεσης».
Πηγή: DW / Άνε Αλμέλινγκ (Κάιρο) – Νέρμιν Ισμαΐλ / Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος