Δρόμος του μεταξιού: Φρένο στα σχέδια της Κίνας βάζει η Ινδία

Η Ινδία αντιτίθεται στη διασύνδεση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Κίνας και Πακιστάν μέσω του δρόμου του μεταξιού. Η συγκεκριμ΄λενη διασύνδεση θα διαπερνάει το Καμσίρ, την αμφισβητιύμενη περιοχή ανάμεσα σε Νέο Δελχί και Ισλαμαμπάντ και η Ινδία ανησυχεί έτσι για τα ζητήματα ασφαλείας που εγείρει το εγχείρημα.

Το Νέο Δελχί εξήγησε ότι η απόφασή του να μην παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής του Belt and Road τον Απρίλιο οφείλεται σε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα. Αυτή είναι άλλωστε η δεύτερη φορά που η Ινδία έχει μποϊκοτάρει το φόρουμ για το μεγάλο έργο της Κίνας τα τελευταία δύο χρόνια.

«Θεωρούμε ότι η συνδεσιμότητα των υποδομών θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις εθνικές προτεραιότητες και θα πρέπει να σέβεται και να ακολουθεί ορισμένουςευρέως αποδεκτούς (κανόνες) στον κόσμο, στους οποίους περιλαμβάνονται  στοιχεία διαφάνειας, ισότιμοι όροι, καθώς και η κοινωνική, η οικονομικλη και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα.  », δήλωσε ο πρεσβευτής της Ινδίας στην Κίνα Vikram Misri, όπως ανέφερε η New Indian Express.

Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι οι πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχει η Ινδία «πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις εθνικές προτεραιότητες».

Ο συγκεκριμένος διάδρομος θα περνάει από την περιοχή του Κασμίρ, ο οποίος διαχειρίζεται από το πακιστάν τα τελευταία εβδομήντα χρόνια. Την πακιστανική κυριαρχία αμφισβητεί η Ινδία, η οποία ανησυχεί για την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο βασικών ανταγωνιστών της στην περιοχή.

Πηγή: Sputnik 

Φωτογραφία αρχείου Reuters