Η νέα βόμβα διασποράς και ολίσθησης της Ρωσίας, PBK-500U Drel, “πέρασε” τις τελευταίες δοκιμές της στις αρχές του έτους και θα ενσωματωθεί σύντομα στην διαδικασία ανάπτυξης στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Tekhmash Concern, Alexander Kochkin δήλωσε ότι «οι δοκιμές συνεχίζονται σύμφωνα με το σχέδιο. Το προϊόν συμπεριφέρεται όπως αναμενόταν, επομένως δεν έχουμε επιφυλάξεις σχετικά με την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμών. «
Το νέο αυτό οπλικό σύστημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο forum της Ρωσίας «Army 2017» και η εταιρεία δηλώνει ότι οι πρώτες βόμβες Drel θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η PBK-500U Drel είναι μια βόμβα διασποράς – ολίσθησης, με stealth χαρακτηριστικά που της επιτρέπουν να μην γίνεται αντιληπτή από αντιαεροπορικά συστήματα με υπέρυθρες, ενώ επίσης διαθέτικα ηλεκτρονικά αντίμετρα ώστε να μην μπορεί να εξουδετερωθεί από εχθρικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (jamming).
Το Drel έχει εμβέλεια 30 χιλιομέτρων και ζυγίζει πάνω από 500 κιλά, ενώ διαθέτει δεκαπέντε αντιαρματικά στοιχεία SPBE-K που ζυγίζουν περίπου 15 κιλά το καθένα, με αποτέλεσμα η συνολική εκρηκτική ύλη της βόμβας να απέχει μόλις 20 κιλά διαφορά από το όριο που προβλέπει η Σύμβαση του 2008 για τα πυρομαχικά διασποράς.
Είναι σαφές από τον σχεδιασμό αλλά και το συγκεκριμένο τύπο εκρηκτικής ύλης που διαθέτει, ότι έχει στόχο συγκεκριμένα στρατιωτικά οχήματα και ιδιαίτερα άρματα μάχης.
Ωστόσο, η Ρωσία έχει ήδη έναν μεγάλο κατάλογο πυραύλων αέρος – εδάφους μέχρι και τον πυρηνικό Kh-47M2 Kinzhal, τον οποίο ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Μάρτιο του 2018 και δοκιμάστηκε πολλές φορές στη συνέχεια.
Ποιος είναι ο μοναδικός ρόλος της Drel στο ρωσικό οπλοστάσιο; Ορισμένοι ειδικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι είναι εξαιρετικά οικονομικά αποδεκτό οπλικό σύστημα.
Ειδικότερα, μια τέτοιου είδους βόμβα που χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα GPS είναι τρομακτικά πιο φθηνά από τους κατευθυνόμενους πυραύλους αέρος – εδάφους, ενώ ακόμα εξασφαλίζει μεγαλύτερα ακρίβεια στόχου σε μεγάλες αποστάσεις. Ωστόσο το κρίσιμο συγκριτικό πλεονέκτημα της βόμβας είναι η τιμή της, κάτι που επιτρέπει και την μαζική παραγωγή της.
Ρώσος αναλυτής αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι είναι παράλογο να προσπαθεί κάποιος να χτυπήσει ένα στρατιωτικό όχημα αξίας 15.000 δολαρίων με έναν πύραυλο αέρα – εδάφους αξίας 500.000 δολαρίων, καθιστώντας σαφές ότι η βόμβα Drel θα είναι πολύ πιο αποδοτική και οικονομικά βιώσιμη για την Ρωσία προς χρήση.
Επιπρόσθετα, η PBK-500U μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα ευρύ φάσμα ρωσικών αεροσκαφών, όπως το βομβαρδιστικό Tu-22M και το Su-24. Είναι επίσης συμβατό με το Su-57, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι μια ιδανική περίπτωση χρήσης, λαμβάνοντας υπόψη το συγκριτικά υψηλό κόστος εγκατάστασης του Su-57 και την πολύ ιδιαίτερη φύση αποστολών που θα εκτελεί το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς της Ρωσίας.
Παρόλο που η βόμβα Drel διαθέτει τεχνολογία stealth, η ρωσική Αεροπορία δεν σκοπεύει να την χρησιμοποιήσει για στρατηγικούς βομβαρδισμούς εναντίον καλά εδραιωμένων εχθρικών περιοχών όπου δεν είναι εγγυημένη η αεροπορική υπεροχή.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Dmitry Kornev, η ιδανική περίπτωση χρήσης για την Drel είναι μάλλον ενάντια στους κινούμενους σχηματισμούς αρμάτων μάχης.
Ειδικότερα, “αυτή η βόμβα είναι ιδανική για να χρησιμοποιηθεί εναντίον εχθρών που είναι εν κινήσει, αφού τα συστήματα εδάφους- αέρος τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι πολύ αποτελεσματικά ώστε να πλήξουν το βομβαρδιστικό που θα φέρει την Drel. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εξασφαλιστεί ο συντονισμός μεταξύ των βομβαρδιστικών και των μονάδων αναγνώρισης.
Ο Kornev σημειώνει ότι αυτή η μέθοδος βομβαρδισμού χρησιμοποιείται σήμερα στη Συρία, όπου οι διάσπαρτες αντικαθεστωτικές δυνάμεις αποτελούν τέτοιου είδους στόχο, για τους οποίους είναι φτιαγμένη ακριβώς η βόμβα PBK-500U.
Πηγή: National Interest