Η “εισβολή” των νέων μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στις Ένοπλες Δυνάμεις προβληματίζει τις ηγεσίες τους. Το Ισραήλ για παράδειγμα έχει ξεκινήσει μια τεράστια εκστρατεία αντιμετώπισης όλων των αρνητικών και επικίνδυνων συνεπειών που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην ασφάλεια των πληροφοριών.
Πόσα είναι τα αρνητικά και τα θετικά του Facebook και των άλλων μέσων; Σύμφωνα με τους ισραηλινούς 35% είναι τα θετικά και 65% τα αρνητικά!
Είναι τόσο μεγάλη η αγωνία της ηγεσίας των ισραηλινών ΕΔ που παντού έχουν αναρτηθεί αφίσες με τις φωτογραφίες του Άσαντ, του Αχματινετζάντ και του Νασράλα. Και από κάτω γράφουν: “Έχετε τρία νέα αιτήματα φιλίας”!
Παντού στις μονάδες υπάρχουν άλλες αφίσες που γράφουν : “Νομίζεις ότι όλοι είναι φίλοι σου; Ο εχθρός χρησιμοποιεί τα social media για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τις Ένοπλες Δυνάμεις”.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στις ισραηλινές ΕΔ το 95% των στρατιωτών και το 70% των αξιωματικών έχει ήδη λογαριασμό στο Facebook.
To 2010 ένας στρατιώτης άθελά του γνωστοποίησε μέσω του Facebook στρατιωτική επιχέιρηση σ΄ ένα χωριό της Δυτικής Όχθης. Ο στρατιώτης απολύθηκε ,η επιδρομή ακυρωθηκε.
Την ίδια χρονιά η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών έστειλε ένα μήνυμα στους στρατιώτες με φωτογραφίες των uav’ s και άλλων ευαίσθητων οπλικών συστημάτων. Οι φωτογραφίες ήταν από τον επίσημο δικτυακό ιστότοπο της Χαμάς. Το μήνυμα προς του στρατιώτες έγραφε ότι όλες αυτές οι φωτογραφίες είχαν “κατέβει” από προσωπικές σελίδες ισραηλινών στρατιωτών.
Τα παραδείγματα είναι πολλά.
Η ηγεσία των ισραηλινών ΕΔ αποφάσισε τον Ιούνιο του 2013 να πάρει μια σειρά μέτρων.
Στρατιώτες και αξιωματικοί που υπηρετούν σε άκρως απόρρητες μονάδες μπορούν να διατηρούν λογαριασμούς στο Facebook υπό προϋποθέσεις. Πιλότοι , άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων , προσωπικό της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών και όλα τα στελέχη πάνω από το βαθμό του αντισυνταγματάρχη μπορούν να έχουν λογαριασμούς , αλλά δεν μπορούν να δημοσιεύουν φωτογραφίες τους ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.
Επιπλέον το τμήμα της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών παρακολουθεί με νέα συστήματα σε πραγματικό χρόνο τις προσπάθειες παραβίασης ασφαλείας των δικτύων του.
Παρόλα αυτά είναι σαφές ότι η προσπάθεια ελέγχου αυτών των μέσων είναι προφανώς μάταιη.