Η ΕΕ επέβαλε για πρώτη φορά εμπάργκο όπλων στη Συρία τον Μάιο του 2011 σε μία προσπάθεια να συμβάλει στον τερματισμό της βίας στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής.
Το Λονδίνο και το Παρίσι θέλουν τώρα να εξαιρεθεί η συριακή αντιπολίτευση, λέγοντας ότι οι αντικαθεστωτικοί μαχητές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις που έχουν εξοπλιστεί από το Ιράν και τη Ρωσία.
Η Γαλλία μπορεί να αποφασίσει ως «κυρίαρχο κράτος» να παρακάμψει το εμπάργκο αν η ΕΕ δεν συμφωνήσει να το άρει, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα ήταν να μην κάνουμε τίποτα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το χάος», πρόσθεσε αργότερα ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Αλλά και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε το δικαίωμα της χώρας του «να αναλάβει μονομερή δράση», παρότι δεν σχεδιάζει να προμηθεύσει με όπλα τους σύρους αντάρτες.
Τον περασμένο μήνα, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συμφώνησαν να «παράσχουν μεγαλύτερη μη-φονική υποστήριξη και τεχνική βοήθεια για την ασφάλεια των πολιτών» στη Συρία.
Δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση στο Βερολίνο. Αν οι υπουργοί δεν συμφωνήσουν στο εμπάργκο όπλων στις 31 Μαΐου, θα λήξουν και οι υπόλοιπες κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ.