Πέντε Σαουδάραβες καταδικάστηκαν σε θάνατο και τρεις σε ποινές φυλάκισης συνολικά 24 ετών, αλλά δύο από τους βασικούς υπόπτους αθωώθηκαν στη δίκη για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.
Το ποινικό δικαστήριο του Ριάντ επέβαλε τη θανατική ποινή σε πέντε πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα «για τη διάπραξη και την άμεση συμμετοχή στη δολοφονία του θύματος», αναφέρει ο εισαγγελέας σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για τον Σαούντ Αλ Καχτάνι, έναν πρώην στενό σύμβουλο του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, διεξήχθη έρευνα, αλλά δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία των υπηρεσιών πληροφοριών, ο στρατηγός Άχμεντ αλ Ασίρι, αθωώθηκε.
Τον Νοέμβριο ο Σαουδάραβας εισαγγελέας δήλωσε ότι ο Καχτάνι είχε συζητήσει για τις δραστηριότητες του Κασόγκι, προτού ο δημοσιογράφος μπει στο προξενείο, με την ομάδα η οποία προχώρησε στην δολοφονία του πρώην αρθρογράφου της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.
Τι είπε ο εισαγγελέας
Ο εισαγγελέας σημείωσε ότι ο Καχτάνι έδρασε σε συντονισμό με τον Ασίρι, ο οποίος, όπως διευκρίνισε, είχε δώσει εντολή για τον επαναπατρισμό του Κασόγκι από την Τουρκία και ότι ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων που βρισκόταν εκεί αποφάσισε τότε να τον σκοτώσει.
Ο Καχτάνι ανακρίθηκε, αλλά δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες «ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων», ενώ στον Ασίρι, στον οποίο είχαν απαγγελθεί κατηγορίες, αθωώθηκε για τον ίδιο λόγο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα.
Από τους 11 ανθρώπους στους οποίους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες στην υπόθεση αυτή, 5 καταδικάστηκαν σε θάνατο, 3 σε ποινές φυλάκισης συνολικά 24 ετών και οι υπόλοιποι αθωώθηκαν, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Οι τρεις στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης καταδικάστηκαν «για τον ρόλο τους στη συγκάλυψη του εγκλήματος αυτού και την παραβίαση της νομοθεσίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σαουδάραβα γενικού εισαγγελέα, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι έρευνες που έγιναν απέδειξαν ότι δεν υπήρχε «εχθρότητα» μεταξύ αυτών που καταδικάστηκαν και του Κασόγκι πριν από το έγκλημα.
Οι καταδικασθέντες έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.
Η εξέλιξη της έρευνας
Στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, 21 άνθρωποι είχαν συλληφθεί και 10 είχαν κληθεί για ανάκριση χωρίς να συλληφθούν, σύμφωνα και πάλι με την ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα.
Το δικαστήριο του Ριάντ που είχε αναλάβει την υπόθεση πραγματοποίησε συνολικά 9 ακροαματικές διαδικασίες παρουσία εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας, όπως και συγγενών του Κασόγκι, διευκρίνισε ο ίδιος.
«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η δολοφονία του Κασόγκι δεν ήταν προμελετημένη», αναφέρεται τέλος στην ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα.
Ο Κασόγκι ο οποίος διέμενε στις ΗΠΑ και είχε ασκήσει κριτική στον πρίγκιπα διάδοχο εθεάθη τελευταία φορά στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου του 2018 όπου είχε μεταβεί για να πάρει κάποια έγγραφα ενόψει του γάμου του. Το άψυχο σώμα του φέρεται ότι διαμελίστηκε και απομακρύνθηκε από το κτίριο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί τα λείψανά του.
Η δολοφονία αυτή προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή, αμαυρώνοντας την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου. Η CIA και ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις είπαν ότι πιστεύουν πως ο πρίγκιπας διάδοχος έδωσε την εντολή για τον θάνατο του δημοσιογράφου, αλλά Σαουδάραβες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν είχε κανέναν ρόλο σε αυτήν. Έντεκα Σαουδάραβες ύποπτοι δικάστηκαν για τον θάνατο του δημοσιογράφου, ενώ η δικαστική αυτή διαδικασία στο Ριάντ χαρακτηρίστηκε από μυστικότητα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ