Δολοφονία Έλληνα από νεοναζί – Αρχίζει η δίκη ποιοι θα καταθέσουν

 Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Η μοναδική κατηγορούμενη εν ζωή για τους ρατσιστικούς φόνους στη Γερμανία – μεταξύ των οποίων και ενός Ελληνα μετανάστη –  Μπεάτε Τσέπε, θα προσέλθει σήμερα στη δίκη με χειροπέδες καθώς για τις αρχές υπάρχει ενδεχόμενο να δραπετεύσει. Θα υπάρχουν και κομάντο μαζί με τη γερμανική αστυνομία επειδή υπάρχει ενδεχόμενο να παραβρεθούν στη δίκη πολλοί οπαδοί των ναζί και μέλη της οργάνωσης.

Η πρώτη αναβολή 

 Η Μπεάτε Τσέπε,κατηγορείται  για τη συμμετοχή της σε μια από τις μεγαλύτερες ενώσεις νεοναζιστών στη Γερμανία, τη NSU, και φέρεται ως υπεύθυνη μεταξύ άλλων για τη δολοφονία οκτώ Τούρκων, ενός Έλληνα και μιας αστυνομικού κατά το χρονικό διάστημα 2000-2007. Ο Ελληνας  Θεόδωρος  Βουλγαρίδης (φωτογραφία) δολοφονήθηκε το 2005, 7ο θύμα ανάμεσα στα 10. 
Η δίκη της, μαζί της και δύο συνεργοί της,  ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει  στις 17 Απριλίου. Ωστόσο δικαστήριο του Μονάχου την ανέβαλε για τις 6 Μαΐου  αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάνθηκε ότι πρέπει να δοθεί καλύτερη πρόσβαση στα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Το δικαστήριο του Μονάχου κράτησε 50 θέσεις για τους δημοσιογράφους όλων των μέσων ενημέρωσης τις οποίες διέθεσε με βάση τη σειρά προτεραιότητας στις αιτήσεις, αλλά δεν δόθηκε καμιά σε Τούρκους και Ελληνες  δημοσιογράφους 9 από τα 10 θύματα ήταν  τουρκικής ‘η ελληνικής καταγωγής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια τουρκική εφημερίδα να καταθέσει προσφυγή, την οποία αποδέχθηκε το Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη
Μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον
Συνολικά 927 δημοσιογράφοι από  324 μέσα ενημέρωσης υπέβαλαν αίτηση για την παρακολούθηση της δίκης, αλλά παραχωρήθηκαν μόνο  50 θέσεις. Μετά από την κλήρωση που διεξήχθη για τα τουρκικά ΜΜΕ απέκτησαν από μια θέση στην αίθουσα για τη δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης, η Hürriyet, η Sabah, το Αλ Τζαζίρα Τουρκίας καθώς και το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο İhlas.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η αίθουσα του δικαστηρίου είναι αρκετά μικρή για τους 80 διάδικους, τους 41 δικηγόρους και συνολικά 100 και πλέον ενάγοντες και εναγόμενους. Οι δημοσιογράφοι και οι νομικοί προβλέπουν ότι η δίκη μπορεί  να διαρκέσει μέχρι και τον Ιανουάριο του 2014.

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ NSU 


Η NSU (Nationalsozialistische Untergrund) ή η Συμμορία του Ζβικάου όπως αλλιώς ονομάζεται επειδή τα μέλη της οργάνωσης κατάγονται από την  πόλη αυτή της πρώην ανατολικής Γερμανίας είναι μια ακροδεξιά παράνομη οργάνωση. Πρόκειται για μια συμμορία που αποκαλύφθηκε κατά τύχη το 2011 και η οποία αποτελούνταν από τρία άτομα.:Τον Ούβε Μούντλος, τον Ούβε Μπέρνχαρντ και την Μπεάτε Τσέπε.
Η αποκάλυψη 
Ο Ούβε Μούντλος μετά από μια ληστεία τράπεζας, όταν αντιλήφθηκε ότι τους παρακολουθεί η αστυνομία σκότωσε πρώτα τον Ούβε Μούντλος στο τροχόσπιτο που ζούσαν και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Συγκεκριμένα όταν η αστυνομία εντόπισε το τροχόσπιτο με τη βοήθεια των καταθέσεων των αυτοπτων μαρτύρων ακούστηκε ένας πυροβολισμός και στη συνέχεια το τροχόσπιτο τυλίχτηκε στις φλόγες. Μετά από την κατάσβεση της πυρκαγιάς βρέθηκαν μέσα δυο πτώματα και πλήθος όπλων.
Η συμμορία μεταξύ 2000 με 2006 δολοφόνησε οκτώ Τούρκους και έναν Έλληνα -όλοι μικροκαταστηματάρχες.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις η οργάνωση έχει περίπου 200 υποστηρικτές. Ενώ υπάρχουν και άτομα που την προμηθεύουν όπλα, πλαστές ταυτότητες και χρήματα.
Ο σκοπός της NSU ήταν η υποκίνηση της εχθρότητας κατά των ξένων και του κράτους και η δολοφονία των πολιτών κυρίως ξένης καταγωγής.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ
Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου που είχε γίνει όταν επέκειτο να αρχίσει να αρχίσει η δίκη  την πρώτη φορά, είχε δηλώσει τα εξής: 

«Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις και την επικείμενη έναρξη της δίκης  για την υπόθεση δολοφονιών από τη νεοναζιστική οργάνωση NSU, ένα από τα θύματα της οποίας ήταν Έλληνας.

Η Ελλάδα, μέσω εκπροσώπων των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της χώρας μας στη Γερμανία, βρίσκεται σε επαφή με την οικογένεια του θύματος και συμμετείχε, αυτονόητα, σε όλες τις εκδηλώσεις απότισης φόρου τιμής στη μνήμη των θυμάτων.

Σε σχέση με την επικριθείσα, από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στη Γερμανία, διαδικασία παρακολούθησης της δίκης από τα Μέσα Ενημέρωσης, η ελληνική πλευρά, με σεβασμό στην ανεξαρτησία της γερμανικής δικαιοσύνης, είναι βέβαιη ότι θα υπάρξει διαφάνεια και ενημέρωση, τόσο της γερμανικής όσο και της διεθνούς κοινής γνώμης.

Τα εγκλήματα αυτά, που εκπορεύονται από ρατσιστική και ναζιστική ιδεολογία σόκαραν την ελληνική κοινή γνώμη. Η αρρωστημένη νοοτροπία, που τροφοδοτεί τέτοιες πράξεις, αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Για το λόγο αυτό είναι μείζονος σημασίας να διεξαχθεί μια δίκαιη δίκη, με διαφάνεια, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες στους δράστες των στυγερών εγκλημάτων».