Ναρκοθετημένη, φρουρούμενη και επιθεωρούμενη με συχνές, πάνοπλες περιπόλους, η Αποστρατικοποιημένη Ζώνη μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Κορέας αποτελεί μια “Ζώνη Θανάτου”. Είναι μια διαρκής υπενθύμιση ότι ο πόλεμος της Κορέας δεν τελείωσε με ειρήνη, απλώς σταμάτησε με την ανακωχή που υπεγράφη στο Πανμουτζόμ το 1953.
Κι όμως κάποιοι καταφέρνουν να περάσουν: ένας Βορειοκορεάτης στρατιώτης αποσκίρτησε προχθές στον Νότο διασχίζοντας την DMZ, σηματοδοτώντας την τρίτη αποσκίρτηση την τελευταία τριετία. Οι προηγούμενες σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2017 και τον Ιούνιο του 2015. Προφανώς δεν είναι πολλές… Πώς όμως περνά κανείς από αυτά τα σύνορα-σύμβολο χωρίς να τον εντοπίσουν;
Με πολλή, πάρα πολλή τύχη, απίστευτη προετοιμασία, άκρα μυστικότητα και -εάν προβλέπεται στο σχέδιο απόδρασης- μπόλικο χρήμα για “λάδωμα” των βορειοκορεατικών περιπόλων που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πυροβολούν στο ψαχνό… Δεν είναι περίεργο που ένας από τους δύο Βορειοκορεάτες που αποσκίρτησαν το 2012 χρειάσθηκε να σκοτώσει τον επικεφαλής της διμοιρίας του για να το σκάσει.
Πόσο επικίνδυνο είναι; Πολύ! Η Αποστρατικοποιημένη Ζώνη έχει μήκος 250 χλμ και πλάτος 4 χλμ χωρίζοντας την Κορεατική Χερσόνησο με έναν φράκτη “στεφανωμένο” με πολλαπλές σειρές αγκαθωτού συρματοπλέγματος. Προσθέστε τις αναρίθμητες κάμερες που παρακολουθούν τα πάντα και τα σημεία του φράκτη που τα διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα κι έχετε μια ιδέα μόνο πόσο δύσκολο είναι.
Χιλιάδες στρατιώτες και από τις δύο πλευρές των συνόρων και πυκνές περίπολοι το κάνουν ακόμη δυσκολότερο. Ο εντοπισμός μπορεί να γίνει είτε από περίπολο είτε από την έκρηξη ναρκών κατά προσωπικού -σημάδι ότι κάποιος επεχείρησε να περάσει. Από το 2011 που ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανέλαβε την εξουσία, η ασφάλεια έχει γίνει ακόμη πιο αυστηρή: από τους περίπου 1000 απελπισμένους ανθρώπους που διαφεύγουν κάθε χρόνο στον Νότο, ελάχιστοι επιλέγουν να το κάνουν από την DMZ και κανείς δεν γνωρίζει πόσοι τα κατάφεραν.
Δείτε πώς μοιάζουν τα ισχυρότερα φρουρούμενα σύνορα στον κόσμο στα βίντεο που ακολουθούν.