Σε συμφωνία κατέληξαν η Χαμάς και το Ισραήλ για μια μόνιμη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από πενήντα ημέρες εχθροπραξιών.
Στη Λωρίδα της Γάζας χιλιάδες παλαιστίνιοι γιόρτασαν χθες στους δρόμους την επίτευξη εκεχειρία. Η εκεχειρία επιτεύχθηκε ύστερα από 50 ημέρες πολέμου, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 2.140 ανθρώπων και τον τραυματισμό 11.000 μεταξύ των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας και 70 ανθρώπων στο Ισραήλ. Η συμφωνία εκεχειρίας προβλέπει μερική χαλάρωση του αποκλεισμού της Γάζας, τον οποίο έχει επιβάλει από το 2006 το Ισραήλ προκαλώντας ασφυξία στην οικονομία του παλαιστινιακού θύλακα. Η εκεχειρία, που χαρακτηρίσθηκε «μόνιμη» από τους Παλαιστίνιους τέθηκε χθες σε ισχύ στις 19:00 (ώρα Ελλάδας). Πυροβολισμοί σε ένδειξη χαράς ήχησαν στην πόλη της Γάζας, ενώ από τα τεμένη ακούγονταν προσευχές.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν πραγματοποιήθηκαν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της ισχύος της τελευταίας εκεχειρίας, ούτε ερρίφθησαν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Σύμφωνα με τους ισραηλινούς, από την έναρξη των εχθροπραξιών στις 8 Ιουλίου, το Ισραήλ πραγματοποίησε επιθέσεις εναντίον 5.230 στόχων στη Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν περί τις 4.590 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, με τις 3.660 μεταξύ αυτών να πέφτουν στο έδαφος και τις υπόλοιπες να καταρρίπτονται από το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα ή να πέφτουν σε παλαιστινιακές περιοχές.
Το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και υλικών για την ανοικοδόμηση στη Λωρίδα της Γάζας
H κατάπαυση του πυρός που ετέθη σε ισχύ προβλέπει το άμεσο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού θύλακα προκειμένου «να εισέλθει ταχέως ανθρωπιστική βοήθεια, τα μέσα και τα υλικά για την ανοικοδόμηση», ανακοίνωσε η διπλωματία της Αιγύπτου.
«Οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν τη νέα έκκληση της Αιγύπτου για μία γενική και αμοιβαία κατάπαυση του πυρός που θα συνοδεύεται από το ταυτόχρονο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχεία μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, των πρώτων βοηθειών και των μέσων ανοικοδόμησης» ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.
Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης «την αλιεία σε απόσταση έως 6 ναυτικών μιλίων και τη συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων (στο Κάιρο) μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με άλλα θέματα για διάστημα ενός μήνα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Διπλωματικές πιέσεις από Ευρωπαίους ηγέτες, μοχλός στην επίτευξη εκεχειρίας
Η επίτευξη της μόνιμης εκεχειρίας έγινε εφικτή την ώρα που το Ισραήλ βρισκόταν σε μια αυξανόμενη διπλωματική πίεση από ευρωπαίους ηγέτες. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου Χάιντς Φίσερ ο οποίος πραγματοποίησε δυσμενή κριτική εναντίον της μέχρι τότε στάσης του Ισραήλ στη Γάζα. Όπως επισήμανε ο Αυστριακός πρόεδρος, το Ισραήλ δικαιολογεί τις ενέργειές του με την προστασία του εδάφους του, ωστόσο δρα στρατιωτικά με τόσο μεγάλη σκληρότητα «ώστε ο αριθμός των θυμάτων να παρουσιάζει μια σημαντική, αν όχι ακραία, δυσαναλογία».
Στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Φίσερ, πρέπει να αντιμετωπίζεται κάθε μορφή αντισημιτισμού και προς τούτο δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, όμως, από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί κάθε κριτική στο Ισραήλ ή στον αριθμό των θυμάτων, να ανάγεται σε αντισημιτισμό, ενώ ο ίδιος έχει την εντύπωση πως το Ισραήλ τελευταία έχει απομακρυνθεί από μια λύση της διένεξης αντί να την έχει προσεγγίσει.
Η αντίδραση της Ουάσιγκτον
Η αμερικανική κυβέρνηση «στηρίζει πλήρως» τη συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζένιφερ Ψάκι. «Στηρίζουμε πλήρως την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός» τόνισε η ίδια.
Η Ουάσιγκτον επιπλέον προέτρεψε τις δύο πλευρές να συμμορφωθούν με τους όρους της συμφωνίας. «Καλούμε όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν πλήρως (. . .) προς τους όρους (της συμφωνίας) και ελπίζουμε ότι η κατάπαυση του πυρός θα αποδειχθεί διαρκής και βιώσιμη» επισήμανε η Ψάκι κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Την θεωρούμε (σ.σ. την εκεχειρία) μία ευκαιρία, όχι μία βεβαιότητα» υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας, έχουμε επίγνωση του γεγονότος αυτού και θα προχωρήσουμε έχοντας τα μάτια μας ορθάνοιχτα» προσέθεσε η Ψάκι.
Η εκεχειρία ήταν απαραίτητη για τον Λευκό Οίκο που έπρεπε να διευθετήσει την καταπολέμηση του τζιχαντιστικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή. Ο αγώνας κατά των εξτρεμιστών σουνιτών ισλαμιστών προυποθέτει την συνεργασία και συναίνεση των αραβικών κρατών αλλά και του Ιράν. Μάλιστα, το Ιράν είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα την πρόθεσή του να «επιταχύνει τον εξοπλισμό» των Παλαιστινίων, σε αντίποινα για την αποστολή ισραηλινού μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε, σύμφωνα με την Τεχεράνη, στον εναέριο χώρο της, πολώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην περιοχή, κάνοντας ορατό ακόμη και το ακραίο ενδεχόμενο πυρηνικής σύγκρουσης μεταξύ του Ισράηλ και του Ιράν. Εντούτοις, η εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ έδωσε μια ανάσα στον διπλωματικό γόρδιο δεσμό που καλείται να λύσει ο πρόεδρος Ομπάμα.
Δήλωση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας
« Η Ελλάδα χαιρετίζει την επίτευξη συμφωνίας για την έναρξη μόνιμης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και εκφράζει την ελπίδα ότι η εκεχειρία αυτή θα είναι διαρκής και θα δημιουργήσει τις συνθήκες που θα επιτρέψουν την ταχεία ανοικοδόμηση της Γάζας, τη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας και την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Συγχαίρουμε, ιδιαίτερα, την αιγυπτιακή διπλωματία για τις άοκνες προσπάθειές της για την επίτευξη αυτής της εκεχειρίας, η οποία θα τερματίσει την αιματοχυσία και θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα.
Η Ελληνική Κυβέρνηση επαναλαμβάνει την ετοιμότητά της για την περίθαλψη τραυματιών, ιδίως παιδιών, και για την συμβολή της, με κάθε δυνατό τρόπο, στην ανοικοδόμηση της Γάζας , σε συνέχεια και της πρόσφατης εξαγγελίας για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 500 χιλ. ευρώ μέσω της UNRWA για την κάλυψη επισιτιστικών αναγκών και την επισκευή του δικτύου ύδρευσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αλ-Κάιντα και Ισλαμικό Κράτος: Συγκριτική Ανάλυση του Stratfor
ΟΗΕ – Έμπολα: «Ένας πόλεμος που θα μπορούσε να διαρκέσει 6 μήνες»
Πρωτόγνωρο κύμα μεταναστών και προσφύγων δέχεται η Μεσόγειος