Διπλωματικές προσπάθειες και βομβαρδισμοί: Παράλληλοι βίοι στην Ουκρανία

Του Κώστα Αλατζά

Κρίσιμη σε διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο θεωρείται η εβδομάδα που ξεκινάει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς αναμένεται να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός αλλά και οι βομβαρδισμοί προκειμένου η Ρωσία να δημιουργήσει τα τετελεσμένα που επιθυμεί επί ουκρανικού εδάφους.

Μόσχα και Κίεβο, εκτός απροόπτου, θα βρεθούν στο τραπέζι του 3ου γύρου των διαπραγματεύσεων, ο οποίος έχει προαναγγελθεί για σήμερα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, που συνομιλεί με Πούτιν και Ζελένσκι, συναντάται αύριο στο Παρίσι με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Παράλληλα, Ισραήλ και Τουρκία εμφανίζονται όλο και πιο πρόθυμες να διαμεσολαβήσουν για την κατάπαυση του πυρός και την επίτευξη εκεχειρίας.

Ο Ναφτάλι Μπένετ, μετά τη επίσκεψή του στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τη συνομιλία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τη συνάντηση του στο Βερολίνο με τον Όλαφ Σόλτς, δηλώνει ότι παρά τα στενά περιθώρια θα συνεχίσει την πρωτοβουλία για την επίτευξη εκεχειρίας. Την ίδια ώρα τουρκικά μέσα υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα, μετά τη συνομιλία Πούτιν – Ερντογάν οργανώνει συνάντηση, επί τουρκικού εδάφους, Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων ακόμα και σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών με σκοπό την παύση των βομβαρδισμών.

Εν αναμονή της συνεδρίασης του Δικαστηρίου της Χάγης

Στο μεταξύ εντός της εβδομάδας, ενδεχομένως και σήμερα, αναμένεται να διεξαχθεί στο Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη, η συζήτηση του αιτήματος της Ουκρανίας για επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας. Η Ουκρανία προσέφυγε στο Δικαστήριο της Χάγης υποστηρίζοντας ότι ο ισχυρισμός της Ρωσίας ότι εισέβαλε στην Ουκρανία για να αποτρέψει μια γενοκτονία είναι ψευδής και ζητώντας από τους δικαστές να δώσουν εντολή για «προσωρινά μέτρα» για να προστατευθεί η Ουκρανία.

«Είναι πιθανό το Δικαστήριο να επιβάλει περιοριστικά μέτρα στη Ρωσία, ζητώντας τον τερματισμό των βομβαρδισμών», εκτιμά ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Πέτρος Λιάκουρας. Ωστόσο, σημειώνει ότι μία τέτοια απόφαση για να εφαρμοστεί από τη Μόσχα θα πρέπει να έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μόνιμο μέλος του οποίου είναι η Ρωσία.

Σε ασφυκτικό κλοιό η Μαριούπολη – επόμενος στόχος η Οδησσός

Μετά από μία ημέρα κατάπαυσης του πυρός από τις ρωσικές δυνάμεις στη νοτιανατολική Ουκρανία προκειμένου να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός της Μαριούπολης, που πολιορκείται ασφυκτικά τα τελευταία 24ωρα, ο ρωσικός στρατός αναμένεται να πραγματοποιήσει την τελική επίθεση για την κατάληψη της πόλης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στρατιωτικών αναλυτών, στη Μαριούπολη, όπου επικρατεί πληθυσμιακά το ρωσόφωνο στοιχείο, αναμένονται σφοδρές μάχες εντός του αστικού ιστού ανάμεσα στο ρωσικό στρατό και τους εθνικιστικές του τάγματος του Αζόφ.

Όπως έχει γράψει το OnAlert από την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής τα σενάρια κατάληψης της ουκρανικής επικράτειας από το ρωσικό στρατό ξεκινάνε από τον ποταμό Δνείπερο και φτάνουν έως τον Δνείστερο. Με τον έλεγχο της Μαριούπολης και την κατάληψη της Χερσώνας οι ρωσικές δυνάμεις δημιουργούν μία εδαφική συνέχεια των ανατολικών επαρχιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ με τη Χερσόνησο της Κριμαίας, αποκλείοντας την Ουκρανία από την Αζοφική θάλασσα.

Οι ρωσικές δυνάμεις ωστόσο εμφανίζονται αποφασισμένες να συνεχίσουν την επέλαση τους στο παραθαλάσσιο μέτωπο στην Ουκρανία, κατευθυνόμενες δυτικότερα. Βομβαρδίζουν στόχους έξω από την Οδησσό η οποία μετά την κατάληψη του Νικολάεφ είναι το τελευταία λιμάνι που παραμένει υπό τον έλεγχο του ουκρανικού κράτους. Όπως μεταδίδει το Sky News και το CNN, ανοιχτά της Οδησσού το ρωσικό πολεμικό ναυτικό έχει λάβει θέση βολής. Η ενδεχόμενη κατάληψη της Οδησσού θα κόψει κάθε πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα.

Αμερικανικές παροτρύνσεις για αποστολή πολωνικών μαχητικών

Και ενώ οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και το κύμα των προσφύγων να διογκώνεται με τον ΟΗΕ να εκτιμά ότι στις 11 ημέρες πολέμου οι Ουκρανοί πρόσφυγες ξεπέρασαν το 1,3 εκατομμύριο, οι ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στις δραματικές εκκλήσεις του προέδρου Ζελένσκι για αεροπορική βοήθεια από το ΝΑΤΟ παροτρύνουν την Πολωνία να στείλει στο Κίεβο μαχητικά αεροσκάφη ρωσικής προέλευσης. Μάλιστα ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να αντικαταστήσουν τα αεροσκάφη MIG με αμερικανικά μαχητικά.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αποστολή πολωνικών αεροσκαφών όχι μόνο θα αυξήσει τις πιθανότητες γενίκευσης του πολέμου αλλά, όπως επισημαίνουν, πρακτικά θεωρείται αδύνατον τα πολωνικά μαχητικά να καταφέρουν να επιχειρήσουν, καθώς η Μόσχα επί της ουσίας ελέγχει το ουκρανικό εναέριο χώρο.