Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για τις φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της εισβολής της στη γείτονά της.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να είναι υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσία. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο κ. Πούτιν φέρει ατομική ποινική ευθύνη για τα προαναφερθέντα εγκλήματα», αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΠΔ.
Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και η Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, η επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο Γραφείο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κατά της οποίας εκδόθηκε επίσης ένταλμα σύλληψης.
Δεδομένου ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, το διεθνές δικαστήριο δεν μπορεί να αναλάβει δράση για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη χώρα. Ωστόσο, εξετάζονται διάφοροι άλλοι τρόποι δράσης από το ΔΠΔ και την ΕΕ, για να λογοδοτήσει η ρωσική ηγεσία για τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία, από την αρχή της εισβολής, τον Φεβρουάριο του 2022.
Η αντίδραση της Μόσχας
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι αποφάσεις του ΔΠΔ δεν έχουν καμία νομική ισχύ στη Ρωσία, σχολιάζοντας το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε κατά του Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, μεταξύ άλλων από νομική άποψη. Η Ρωσία δεν είναι μέλος του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν έχει καμία υποχρέωση βάσει αυτού. Η Ρωσία δεν συνεργάζεται με αυτό σώμα, και πιθανά εντάλματα σύλληψης που προέρχονται από το ΔΠΔ θα είναι νομικά άκυρες για εμάς», δήλωσε η Ζαχάροβα.
Τι σημαίνει για τον Πούτιν το ένταλμα σύλληψης;
Ο Πούτιν δεν μπορεί να ταξιδέψει σε χώρες που έχουν επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης και σε χώρες που αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, δηλαδή σε 123 κράτη.
Αυτές είναι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, όλη η Νότια Αμερική (συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων της Ρωσίας, όπως η Βενεζουέλα) και το Τατζικιστάν, στο οποίο ο Πούτιν ταξίδεψε τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2022.
Επίσης «κλειστά» για τον Ρώσο πρόεδρο είναι: το Αφγανιστάν, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Νιγηρία. Εάν ο Πούτιν επισκεπτόταν μια από αυτές τις χώρες, οι τοπικές αρχές θα έπρεπε να τον συλλάβουν.
Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ, ICC / Φωτογραφία αρχείου Reuters