Διεθνείς αντιδράσεις για το ναυάγιο με τους 500 νεκρούς πρόσφυγες

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε από την Αίγυπτο και άλλες αφρικανικές και ευρωπαϊκές χώρες να συνεργαστούν για να προσάγουν στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους για ένα ναυάγιο που κόστισε τη ζωή σε 300 με 500 μετανάστες στη Μεσόγειο την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Ζάιντ Ράαντ αλ Χουσέιν εκτίμησε ότι είναι «καθήκον των κρατών να ερευνήσουν τα τόσο ειδεχθή εγκλήματα, να προσάγουν στη δικαιοσύνη αυτούς που τα διέπραξαν και, το πιο σημαντικό, να κάνουν περισσότερα για να μην επαναληφθούν».

«Όλες οι χώρες της Μεσογείου πρέπει να καταβάλουν μια κοινή προσπάθεια εναντίον των διακινητών αυτών», επεσήμανε ο αλ Χουσέιν σε ανακοίνωσή του, στην οποία χαρακτηρίζει το ναυάγιο αυτό «έγκλημα κατά συρροή στη Μεσόγειο».

«Αφού εμβόλισαν το πλοίο μας, περίμεναν ώστε να σιγουρευτούν ότι είχε βυθιστεί πριν αναχωρήσουν…Γελούσαν.»

Η πορεία θανάτου από την Αίγυπτο στη Μάλτα, όπως δημοσιεύτηκε από τον Διεθνή Οργανισμό για τους Μετανάστες (IOM) στην ιστοσελίδα www.iom.int

Οι επίδοξοι μετανάστες είχαν αναχωρήσει από την Αίγυπτο και κατευθύνονταν προς την Ιταλία όταν οι αιγύπτιοι και οι παλαιστίνιοι διακινητές τους βούλιαξαν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν κοντά στη Μάλτα, αφού αρνήθηκαν να μεταφερθούν σε ένα πιο μικρό πλοίο, όπως διηγήθηκαν οι επιζώντες. Οι μετανάστες, πρόσφυγες στην πλειονότητα τους πλήρωσαν μέχρι και $4000 δολάρια το κεφάλι για να επιβιβαστούν στο πλοίο. Στη συνέχεια, οι διακινητές άρχισαν να τους μετεπιβιβάζουν σε όλο και μικρότερα πλοία, μέχρι που επιβαίνοντες εξεγέρθηκαν. Προκλήθηκε χάος. Τότε οι διακινητές εμβόλισαν με το πλοίο στο οποίο επέβαιναν, το πλοίο όπου βρίσκονταν οι 500 περίπου μετανάστες, το οποίο και βυθίστηκε, οδηγώντας στο θάνατο τους περισσότερους από αυτούς, μεταξύ των οποίων και 100 περίπου παιδιά, ηλικίας κάτω των 10 ετών!

«Αφού εμβόλισαν το πλοίο μας, περίμεναν ώστε να σιγουρευτούν ότι είχε βυθιστεί πριν αναχωρήσουν… Γελούσαν.» είπε ένας επιζών στο IOM.

Μόνο έντεκα άνθρωποι επέζησαν από τη ναυτική αυτή τραγωδία «τη σοβαρότερη τα τελευταία χρόνια» στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό για τους Μετανάστες (IOM).

Οι μετανάστες —που κατάγονταν από τη Συρία και τα παλαιστινιακά εδάφη, την Αίγυπτο και το Σουδάν— αναχώρησαν στις 6 Σεπτεμβρίου από την αιγυπτιακή πόλη Νταμιέτα στις ακτές της Μεσογείου. Η Αίγυπτος έχει παραδεχθεί την ύπαρξη στο έδαφός της μιας «μαφίας» διακινητών.

Ο αλ Χουσέιν προειδοποίησε κατά των «ξενοφοβικών πολιτικών» που εμποδίζουν τις κυβερνήσεις «να βρίσκουν πραγματικές λύσεις σε έναν αυξανόμενο αριθμό απελπισμένων καταστάσεων σε πολλές περιοχές του κόσμου».

«Είναι ζωτικής σημασίας οι πρόσφυγες να μπορούν να καταφεύγουν σε ένα ασφαλές μέρος», υπογράμμισε ο Ύπατος Αρμοστής.

-Αναγκαία μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες, γράφει το Μπλούμπεργκ, κάνοντας αναφορές και στην Ελλάδα.

-Για «φονικό στη Μεσόγειο» κάνει λόγο η «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφερόμενη στον πρόσφατο πνιγμό 500 μεταναστών

Σε πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, ιδιαίτερα σε Ιταλία και Ελλάδα, καθώς και στην αναγκαιότητα διαμόρφωσης μιας κοινής πολιτικής για τους πρόσφυγες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», σε κύριο άρθρο του, με αφορμή την ενίσχυση του ακροδεξιού κόμματος στη Σουηδία, «μιας χώρας που ασκεί έως σήμερα μια από τις πιο φιλελεύθερες πολιτικές στην Ευρώπη», όπως επισημαίνεται.

Σύμφωνα με το άρθρο, «οι κυβερνήσεις της Ευρώπης χρειάζεται να αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια το προφανές ότι δηλαδή η μετανάστευση και ο ευρύτερος φόβος από την παγκοσμιοποίηση οδηγούν μέρος των πληθυσμών τους σε έναν αποτρόπαιο υπερεθνικιστικό δρόμο. Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρέντρικ Ράινφελτ, είναι μεταξύ των λίγων ηγετών που είπε ευθαρσώς και θαυμαστά την αλήθεια για την μετανάστευση», όπως υπογραμμίζεται.

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη ότι «πολλοί πολιτικοί πανικοβάλλονται και μιμούνται τις θέσεις των κομμάτων που τάσσονται κατά των μεταναστών, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Η μετανάστευση αποτελεί επίσης ένα θέμα για το οποίο η ΕΕ μπορεί να λάβει κοινές αποφάσεις. Σε μια περίοδο όπου η υπόληψή της βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των πολιτών της -δεν είναι τυχαίο ότι τα κόμματα που τάσσονται κατά της μετανάστευσης τάσσονται και κατά της ΕΕ-, η Ένωση οφείλει να αποδείξει την αξία της».

Σύμφωνα με το άρθρο, «η Ζώνη Σένγκεν, για παράδειγμα, η οποία περιλαμβάνει 26 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν καταργήσει τα εσωτερικά τους σύνορα επιτρέποντας την ελεύθερη κίνηση στο εσωτερικό τους, χρειάζεται έναν κοινό προϋπολογισμό και πολιτικές που θα αποκαθιστούν τις εσωτερικές ανισορροπίες οι οποίες καθιστούν ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα την Ιταλία και την Ελλάδα, πύλες εισόδου για τους λαθρομετανάστες. Η ΕΕ θα μπορούσε να αυξήσει ουσιαστικά την αναλογία του προϋπολογισμού της για τη διαχείριση της λαθρομετανάστευσης, ο οποίος σήμερα ανέρχεται μόλις στο 1%. Δυσκολότερο θα ήταν το έργο της υιοθέτησης μιας κοινής πολιτικής για την υποδοχή των προσφύγων και την κατανομή του βάρους με πιο δίκαιο τρόπο».

Τέλος, υποστηρίζεται ότι «τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την τεράστια αποτυχία της Ευρώπης στην ενσωμάτωση των μεταναστών, κάτι που μόνο οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν. Τέτοια βήματα ωστόσο θα μπορούσαν να απαλύνουν την αίσθηση αδικίας και αδυναμίας που αισθάνονται πολλοί Ευρωπαίοι. Χωρίς μια καλύτερη συνεργασία, η ΕΕ κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με την περαιτέρω ενίσχυση των κομμάτων που τάσσονται κατά της μετανάστευσης, από τη Βρετανία έως την Ελλάδα, με την κατάρρευση της Ζώνης Σένγκεν και με την υιοθέτηση εθνικών πολιτικών μετανάστευσης που θα δημιουργούν την Ευρώπη-Φρούριο, σε βάρος του εμπορίου και της οικονομίας της».

Στο μεταξύ, στο πρόβλημα της μετανάστευσης και των προσφύγων αναφέρεται και σε κύριο άρθρο της η «Νιου Γιορκ Τάιμς», με αφορμή την πρόσφατη βύθιση του πλοίου που μετέφερε περίπου 500 μετανάστες από λιμάνι της Αιγύπτου ανοικτά της Μεσογείου, κάνοντας λόγο για «φονικό στη Μεσόγειο» και επισημαίνοντας ότι «σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), το ναυάγιο προκλήθηκε εσκεμμένα από τους διακινητές, οι οποίοι βύθισαν το πλοιάριο όταν οι μετανάστες αρνήθηκαν να μετεπιβιβαστούν σε άλλο μικρότερο σκάφος, για λόγους ασφάλειας».

Η σύνταξη της αμερικανικής εφημερίδας, επικαλούμενη στοιχεία του ΔΟΜ, τονίζει ότι «φέτος, ήταν μια θανατηφόρα χρονιά για μετανάστες που διαπλέουν τη Μεσόγειο και περισσότερα από 2.800 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια ή στο πλαίσιο της διακίνησής τους, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με πέρυσι. Και η ροή των απελπισμένων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική προς την Ευρώπη, διαμέσου της Μεσογείου, δεν πρόκειται να μειωθεί», όπως υπογραμμίζεται, «δεδομένου ότι και ο πόλεμος στη Γάζα προσέθεσε νέες απώλειες».

Τέλος, η σύνταξη της «Νιου Γιορκ Τάιμς» καλεί τη διεθνή κοινότητα, την ΕΕ και τον ΟΗΕ «να προβούν σε επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να προληφθούν νέες απώλειες μεταναστών και κυρίως να διευκολύνουν τη διάνοιξη νόμιμων οδών για τη μετάβασή τους σε μια ασφαλέστερη Ευρώπη».

Μόνο τον τελευταίο χρόνο, εκτιμάται ότι 2.900 επίδοξοι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην Μεσόγειο θάλασσα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ,
ΙΟΜ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφιάλτης στη Μεσόγειο: εκατοντάδες αγνοούνται μετά από δυο ναυάγια!

Θρίλερ στη Μεσόγειο με πιθανό κρουσμα Έμπολα σε πλοίο!

Το ΠΝ στην πρώτη γραμμή του «βρώμικου πολέμου» στο Αιγαίο – Φωτό από διάσωση μεταναστών