Την διαστημική «πονηριά» της Κίνας καταγγέλλουν αμερικανικά μέσα, για τους τρόπους με τους οποίους το κινεζικό καθεστώς επιδιώκει να κυριαρχήσει τόσο στο εσωτερικό όσο και παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, η Κίνα χρησιμοποιεί αμερικανικούς δορυφόρους για την καταστολή των αντιδράσεων των πολιτών της όσο και για να απειλεί τις αμερικανικές δυνάμεις. Το χειρότερο όμως για τις ΗΠΑ είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.
Περίπου εννέα δορυφόροι, που κατασκευάστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρέχουν σήμερα πληροφορίες σε κινεζικά στρατιωτικά επιτελεία που βρίσκονται σε απομακρυσμένα και αμφισβητούμενα σημεία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Στην περιοχή εκείνη όμως οι δυνάμεις των ΗΠΑ περιπολούν συχνά για να εξασφαλίζουν τις ελεύθερες εμπορικές διαδρομές και να μετριάζουν την κινεζική επεκτατικότητα.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal , η Κίνα που είναι γνωστή παγκοσμίως για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χρησιμοποιεί επίσης τους αμερικανικούς δορυφόρους για να ενισχύσει τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια κοινωνικών αναταραχών και να διασφαλίσει ότι το κρατικό μήνυμα θα διαδοθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.
Παράλληλα, ένας δέκατος δορυφόρος που βρίσκεται υπό κατασκευή από την Boeing αναμένεται να βελτιώσει την κινεζική έκδοση του US global positioning system. Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα βοηθήσει τον κινεζικό στρατό να εντοπίζει ευκολότερα τους στόχους του.
Τα «παραθυράκια» της Κίνας
Το ζήτημα για την Κίνα είναι ότι ενώ παράγει τεχνολογία γρήγορα και φτηνά, σε ό,τι αφορά το διάστημα έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Παρότι οι ΗΠΑ έχουν νόμους με τους οποίους απαγορεύουν στις αμερικανικές εταιρείες να πωλούν δορυφόρους στην Κίνα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πως θα χρησιμοποιούνται αυτοί οι δορυφόροι. Η Κίνα μπορεί έτσι να «νοικιάσει» αυτούς τους δορυφόρους. Παράλληλα εταιρείες off shore επιτρέπουν στο Πεκίνο να κάνει χρήση της αμερικανικής τεχνολογίας χωρίς να προκαλούνται υποψίες.
Το ότι η Κίνα αποσκοπεί το να ελέγξει το δίκτυο των δορυφόρων αλλά και το ίντερνετ είναι γνωστό και απόλυτα στοιχειοθετημένο από τη CIA. H CIA άλλωστε έχει προειδοποιήσει κρίσιμες υπηρεσίες να μην συναναστρέφονται με κινεζικές εταιρείες επικοινωνιών όπως η HUAWEI.
To θέμα είναι ότι ενώ η Κίνα στο εσωτερικό της απαγορεύει την ελεύθερη χρήση του ίντερνετ και των επικοινωνιών, σε παγκόσμιο επίπεδο κάνει το παν για αν τα ελέγξει. Το διάστημα, είναι σε κάθε περίπτωση, ένας τομέας στον οποίο θέλει να κυριαρχήσει μακροπρόθεσμα.
Πηγή: Warisboring