Ο πόλεμος στην Ουκρανία, έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή, και η οξυμένη ένταση μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον θα κυριαρχήσουν στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια που ξεκινά σήμερα.
Περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι κυβερνήσεων θα παραστούν σε αυτή τη διάσκεψη που είναι αφιερωμένη στη διεθνή ασφάλεια και η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι μεταξύ των σημερινών ομιλητών, ενώ στη Διάσκεψη θα απευθυνθεί μέσω βιντεοσύνδεσης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επίσης θα παραστούν στη Διάσκεψη.
I’m in Germany for the Munich Security Conference and will consult with our allies and partners on the path forward in Ukraine.
One year into the war, the Transatlantic alliance remains strong and united. pic.twitter.com/bVfHw9SMK7
— Vice President Kamala Harris (@VP) February 16, 2023
Φέτος δεν έχουν προσκληθεί αξιωματούχοι από τη Ρωσία και το Ιράν.
Οι Δυτικοί ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν τη δέσμευσή τους να στηρίξουν το Κίεβο όσο καιρό χρειαστεί προκειμένου να απωθήσει τη ρωσική εισβολή, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, που αναμένεται στο Μόναχο, απέκλεισε σε αυτή τη φάση τον τερματισμό του πολέμου μέσω της διπλωματίας, σε συνέντευξή του στον γερμανικό δημοσιογραφικό όμιλο Funke.
«Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια τέτοια πρωτοβουλία; Το τίμημα για την ειρήνη θα πρέπει να είναι ότι η Ρωσία θα παραμείνει στις περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει;», διερωτήθηκε, εκτιμώντας ότι αυτό δεν θα εμπόδιζε το Κρεμλίνο να εξαπολύσει αργότερα άλλη επίθεση.
Δεν αποκλείεται στη Διάσκεψη ή στο περιθώριο των εργασιών της να τεθεί και το θέμα της παροχής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, θέμα που «δεν θα πρέπει να αποτελεί κόκκινη γραμμή», όπως πρόσφατα δήλωσε ο Πρόεδρος της Διάσκεψης του Μονάχου.
There should be no red lines on providing Ukraine with fighter jets – says the chair of the upcoming Munich Security Conference. Both Joe Biden and Olaf Scholz have rejected calls to send fighters to Ukraine. But ahead of the @MunSecConf, the debate isn’t going away. pic.twitter.com/MERRJUeKjY
— DW Politics (@dw_politics) February 13, 2023
Νέο πακέτο κυρώσεων
Έπειτα από μια χρονιά μαχών, που κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και στις δύο πλευρές, το ΝΑΤΟ αναμένει μια νέα ρωσική επίθεση.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι μακροπρόθεσμα, μπορεί να διαρκέσει για πολλά, πολλά χρόνια», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Οι δυτικές χώρες στηρίζουν κυρίως το Κίεβο μέσω της παροχής στρατιωτικού εξοπλισμού και με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της προετοιμάζονται να υιοθετήσουν «νέο μεγάλο πακέτο κυρώσεων», «γύρω στις 24 Φεβρουαρίου», δήλωσε χθες Πέμπτη η Βικτόρια Νούλαντ αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Εξάλλου οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7 θα συναντηθούν αύριο Σάββατο στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Ένταση με την Κίνα
Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που οξύνθηκε τον τελευταίο καιρό μετά τον εντοπισμό ενός κινεζικού μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο, το οποίο τελικά η Ουάσιγκτον κατέρριψε, θα συζητηθεί επίσης.
The 59th Munich Security Conference #MSC2023 will be held from Feb. 17 to 19. Almost a year after the breakout of the Russia-Ukraine conflict, MSC aims to offer a platform for high-level debate. Global South voices will be given extra attention: organizers #GLOBALink pic.twitter.com/VVlZ44Gz9p
— China Xinhua News (@XHNews) February 17, 2023
Το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι το μπαλόνι εξυπηρετούσε «ερευνητικούς σκοπούς, κυρίως μετεωρολογικούς» και ότι εισήλθε «ακούσια» στον αμερικανικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, επρόκειτο για κατασκοπευτικό μπαλόνι με σημαντικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Η ένταση αυτή έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία οι Ευρωπαίοι, κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία, ελπίζουν να πείσουν την Κίνα, η οποία παραμένει στενή σύμμαχος της Ρωσίας, να ασκήσει πίεση στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε να τερματίσει τον πόλεμο.
Πηγές: AFP, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ