Η Τουρκία πρόκειται να βρεθεί υπό πίεση για να αποσύρει το στρατιωτικό της προσωπικό και τους Σύρους μισθοφόρους από τη Λιβύη στη Διάσκεψη που διεξάγεται στο Βερολίνο, αναφέρει ο τουρκικός ιστότοπος AhvalNews.
Η Γερμανία φιλοξενεί συνομιλίες σχετικά με την εμπόλεμη χώρα της Βόρειας Αφρικής σήμερα Τετάρτη ως συνέχεια της Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα τον περασμένο Ιανουάριο.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών – Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία – μαζί με την Τουρκία, την Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), παίρνουν μέρος στη Διάσκεψη, καθώς και η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU), δηλαδή η μεταβατική κυβέρνηση στη Λιβύη με έδρα την Τρίπολη.
Οι αξιωματούχοι θα συζητήσουν για τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο και την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων.
Ο κύριος στόχος της συνάντησης είναι να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών, το οποίο είναι το κλειδί για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη, ανέφερε η Aya Burweila, λέκτορας στο Εθνικό Κολέγιο Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με το Voice of America.
«Η χρηστή διακυβέρνηση είναι πολύ δύσκολο να καθιερωθεί στη Λιβύη. Υπάρχουν όπλα παντού, υπάρχουν πολιτοφυλακές παντού. Έτσι, η παρουσία ξένων δυνάμεων πραγματικά την υπονομεύουν. Οι Λίβυοι τους θέλουν όλους έξω. Θέλουν μια κανονική χώρα. Πάνω απ ‘όλα, θέλουν εκλογές στο τέλος του έτους «, δήλωσε η Burweila.
Η Τουρκία ήταν ο κύριος υποστηρικτής του κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) απέναντι στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.
Δείτε επίσης Λιβύη: Ο Ερντογάν «δεσμεύεται» για αποχώρηση μισθοφόρων, αλλά στέλνει..και άλλους
Η Τουρκία άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα στη Λιβύη τον περασμένο Ιανουάριο, λίγο πριν από την προηγούμενη διάσκεψη του Βερολίνου, αφού το GNA ζήτησε βοήθεια βάσει ενός μνημονίου. Η Άγκυρα παρείχε επίσης Σύρους μισθοφόρους για να στηρίξει το GNA.
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη τον Οκτώβριο απαιτεί την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη χώρα.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία νομική ή ηθική υποχρέωση να εγκαταλείψει τη Λιβύη, επικαλούμενη το σύμφωνο άμυνας, παρόλο που η σημερινή υπουργός Εξωτερικών Νατζλά Μάνγκους έχει επανειλημμένα καλέσει όλες τις ξένες δυνάμεις να φύγουν.
«Η Άγκυρα πιθανότατα θα αποδεχθεί, τουλάχιστον εν μέρει» καθώς προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με τους δυτικούς συμμάχους της, δήλωσε ο Serhat Güvenç, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης.
«Η Τουρκία πιθανότατα θα αποδεχθεί τελικά τους όρους. Θα πάρει τους ξένους μαχητές από τη Λιβύη, τους Σύρους μαχητές και τους Τούρκους στρατιωτικούς», ανέφερε ο Güvenç.
Δείτε ακόμη Λιβύη: Υποστράτηγος ομολογεί ότι δεν «υλοποιείται» η αποχώρηση μισθοφόρων
Πριν από τη συνάντηση της Τετάρτης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas κάλεσε όλες τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις να φύγουν από τη Λιβύη για να διασφαλίσουν μια ειρηνική μετάβαση, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Συναντήθηκε με την Μάνγκους και τον προσωρινό πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμεϊμπά το απόγευμα της Τρίτης.
Οι Σύροι μαχητές συγκαταλέγονται στις πιο αποσταθεροποιητικές δυνάμεις της χώρας, σύμφωνα με την κυρία Burweila.
«Αυτοί οι Σύροι μισθοφόροι και η συμπεριφορά τους στη Λιβύη, μοιάζουν πολύ με τις [ενέργειές τους] στη βορειοανατολική Συρία: λεηλασίες, σεξουαλικές επιθέσεις, βία. Υπάρχει κάτι πολύ έντονα ενοχλητικό στους ντόπιους να βλέπουν ξένους ένοπλους άνδρες να κινούνται στους δρόμους τους χωρίς λογοδοσία », είπε η Burweila.
Μισθοφόροι που στρατολογήθηκαν από τη Ρωσία βρίσκονται επίσης στη Λιβύη για να πολεμήσουν στο πλευρό του LNA. Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν σε έκθεση τον Ιανουάριο ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) είχαν πραγματοποιήσει άμεση επαφή με ένοπλες σουδανικές ομάδες που πολεμούν στο πλευρό των ανταρτικών δυνάμεων του Χάφταρ.
Υπήρχαν περίπου 20.000 ξένοι μισθοφόροι στη Λιβύη στα τέλη του 2020, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη είναι στρατηγικής σημασίας για τη διατήρηση της παρουσίας της στην Αφρική, υποστηρίζει από την πλευρά του ο Güvenç.
«Η αεροπορική βάση στην al Watiya στη Λιβύη προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες στην Τουρκία από αυτή την άποψη. Έτσι, πιθανότατα, η Τουρκία θα διαπραγματευτεί πολύ σκληρά για να διατηρήσει αυτή τη βάση», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πηγή: AhvalNews