Λίγους μήνες μετά την πρώτη Διάσκεψη της Ρόδου, το συγκεκριμένο σχήμα συνέρχεται για δεύτερη φορά, με στόχο να επεξεργαστεί περαιτέρω τα θέματα που αναδείχθηκαν αρχικά.
Το πνεύμα της όλης πρωτοβουλίας ενθαρρύνει την οικοδόμηση ενός θετικού πλαισίου συνεργασίας και ως εκ τούτου, οι υψηλοί προσκεκλημένοι από τις συμμετέχουσες χώρες θα εργαστούν από κοινού με στόχο την ανάπτυξη κοινών δράσεων στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, της ενέργειας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Σκοπός των προσπαθειών τους είναι να συμβάλουν στην εξάλειψη των δεινών που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς της.
Με αφετηρία λοιπόν τις κοινές γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, η Διάσκεψη φιλοδοξεί να οικοδομήσει προτάσεις, στο πλαίσιο διαμόρφωσης μια θετικής ατζέντας κοινών πρωτοβουλιών, οι οποίες θα δίνουν λύσεις σε φαινόμενα όπως ο εξτρεμισμός, η τρομοκρατία, το εμπόριο ανθρώπων και όπλων και η πειρατεία. Ουδείς φυσικά αγνοεί ότι τέτοια φαινόμενα παραβατικότητας αλληλοσυνδέονται σε μεγάλο βαθμό, ενώ η επιτυχής αντιμετώπιση τους προϋποθέτει και σε βάθος γνώση και στενό συντονισμό των αρμοδίων Αρχών των χωρών της περιοχής. Αυτό, άλλωστε, είναι και το διακύβευμα.
Μια άλλη διάσταση της Διάσκεψης της Ρόδου, αφορά τη συνεργασία στους τομείς της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού. Η σημασία της Εκπαίδευσης στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, στην αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συνύπαρξη επισημάνθηκαν ήδη στην εναρκτήρια Διάσκεψη της Ρόδου. Τώρα, επίκεντρο των εργασιών της δεύτερης Διασκέψεως θα αποτελέσει ο εντοπισμός και η ανάδειξη κοινών πολιτισμικών αξιών, ανεξαρτήτως καταγωγής ή θρησκευτικών και άλλων πεποιθήσεων.
Μεταξύ των λοιπών ζητημάτων που αναμένεται να απασχολήσουν τις εργασίες της Διασκέψεως είναι το περιβάλλον, με έμφαση στην προστασία του θαλάσσιου πλούτου και στην προώθηση συνεργασιών στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ακόμη, η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων και η προοπτική αξιοποίησής τους στο εγγύς μέλλον, αναδεικνύει τη σημασία συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής στον τομέα του σχεδιασμού και της εκμετάλλευσης νέων ενεργειακών οδεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη βαρύτητα θα αποδοθεί στην ασφάλεια των θαλασσίων μεταφορών, δεδομένου ότι το 40% περίπου της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας διέρχεται μέσω της Μεσογείου.
Πέραν τούτου, η ευρύτερη περιοχή είναι πλούσια σε πρώτες ύλες και πλουτοπαραγωγικές πηγές, των οποίων το δυναμικό τελεί ακόμη εν υπνώσει. Για το λόγο αυτό, φιλοδοξία του συνεδρίου αποτελεί η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη, ο οποίος θα αναφέρεται στη συνεργασία μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ούτως ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή.
Άλλα ζητήματα που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του Συνεδρίου αποτελούν οι συνεργασίες στην υλοποίηση κοινών μεταφορικών υποδομών, τόσο σε ότι αφορά τα σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα, όσο και τις θαλάσσιες συνδέσεις. Επιπρόσθετα, πολλά μπορούν να γίνουν στον τομέα του τουρισμού, ιδιαίτερα στον τουρισμό κρουαζιέρας, με τον σχεδιασμό τουριστικών πακέτων που θα ενισχύσουν την επισκεψιμότητα των χωρών της περιοχής.
Τέλος, η αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής αποτελεί και αυτό μια ξεχωριστή πρόκληση, κυρίως στους τομείς της αλιείας και της μεταβολής των κλιματολογικών συνθηκών.