Διαδρόμους απογείωσης από…βακτήρια σχεδιάζει η USAF

Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) θα μπορούσαν κάποια μέρα να απογειώνονται και να προσγειώνονται από διαδρόμους απογείωσης – προσγείωσης που θα βρίσκονται στη μέση του πουθενά, οι οποίοι Θα κατασκευάζονται από βακτήρια!

Όπως το μυθολογικό τέρας που μετέτρεπε τα θύματά του στην πέτρα, το πρότζεκτ με την ονομασία Μέδουσα επιδιώκει να μετατρέψει υλικά που βρίσκονται σε αφθονία σε μια επίπεδη, ανθεκτική επιφάνεια για αεροσκάφη. Το αποτέλεσμα; Ένας διάδρομος που μπορεί να στηρίξει ακόμη και μεγάλα μεταφορικά αεροσκάφη.

Καθώς οι ΗΠΑ κινούνται όλο και περισσότερο σε μια τροχιά πολεμικής διαμάχης με εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας, υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη να χρησιμοποιηθεί η πολεμική αεροπορία ακόμα και σε μέρη όπου δεν υπάρχουν βάσεις. Το Blue Horizons, ένα think tank της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει και να δοκιμάσει μελλοντικές στρατηγικές έννοιες και δυνατότητες, διεξήγαγε μια μελέτη για να διαπιστώσει εάν η – η χρήση βακτηρίων και άλλων μικροσκοπικών οργανισμών θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στην κατασκευή μιας αεροπορικής βάσης.

Η Blue Horizons συνεργάζεται με την BioMASON, μια βιοτεχνική εταιρεία της Βόρειας Καρολίνας, η οποία έχει αναπτύξει μια τεχνική μετατροπής της άμμου και του εδάφους σε ανθεκτικές, σκληρές επιφάνειες. Οι μηχανικοί ρίχνουν άμμο σε καλούπια από τούβλα και προσθέτουν βακτήρια στο μείγμα. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά νερό προστίθεται για να τροφοδοτήσει τα βακτήρια και να επιτρέψει την ανάπτυξή τους. Τα βακτήρια δημιουργούν κρυστάλλους ανθρακικού ασβεστίου που δεσμεύουν τους κόκκους άμμου μαζί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ανθεκτικό τούβλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή.

Το πρότζεκτ Medusa έχει υποβληθεί σε διάφορες δοκιμές, με σημείο αναφοράς μια κατασκευή 232 τετραγωνικών μέτρων. «Ενώ το πρωτότυπο μας είναι ένα μικρό βήμα σε σχέση με το πλάνο της κατασκευής διαδρόμων απογείωσης προσγείωσης με κάτι διαφορετικό από το σκυρόδεμα, αποδεικνύει ότι αυτή η τεχνολογία είναι απολύτως εφικτή εκτός του εργαστηρίου», δήλωσε ο Maj. MacKenzie Birchenough, μηχανικός ανάπτυξης και μέλος της Blue Horizons.

Η περιγραφή της μεθόδου από τον Birchenough είναι γενικά πανομοιότυπη με τη διαδικασία που φτιάχνονται τα τούβλα. Εφαρμόζει τα βακτηρίδια, τα τροφοδοτεί και αφήνει τους μικροσκοπικούς οργανισμούς να δουλέψουν. Το μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια, πόσο καιρό χρειάζεται για να αναπτυχθεί ένα ενιαίο τούβλο, πόσο μάλλον ένα αεροδρόμιο.

Πηγή: PopularMechanics