Σχετικά με τα περί υπογραφής συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας – Ουκρανίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό, από την κυβέρνηση ξεκαθάριζαν πως δεν υπεγράφη καμία συμφωνία στη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η ομάδα των G7 τον περασμένο Ιούλιο υιοθέτησε μια κοινή Δήλωση υποστήριξης της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, στην οποία έχουν προσχωρήσει και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της.
Σε συνέχεια αυτής της Δήλωσης, η ΕΕ συζητά με το Κίεβο συμφωνία υποστήριξης ασφαλείας ΕΕ-Ουκρανίας. Η χώρα μας όπως και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συζητάει αντίστοιχα με την Ουκρανία διμερώς.
Οι συζητήσεις αυτές έχουν ως βασικό στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας σε όλους τους τομείς, δηλαδή οικονομία, ανασυγκρότηση, ενέργεια, πολιτική προστασία, ανθρωπιστική βοήθεια, προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς, εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, κυβερνοασφάλεια κλπ.
Οι συζητήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο πολύπλευρης υποστήριξης της Ουκρανίας και της ενταξιακής της πορείας.
Έχουν συμφωνήσει η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Δανία. Διαπραγματεύονται η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και οι Βαλτικές χώρες.
Τι ζήτησε ο Ζελένσκι από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στείλουν περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στη χώρα του και να αξιοποιήσουν τα δισεκατομμύρια ευρώ από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Στο μήνυμα του, που μεταδόθηκε μέσω βιντεοκλήσης, προς τη διήμερη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης από τους συμμάχους του να παράσχουν περισσότερα βλήματα πυροβολικού για τα στρατεύματα του.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI