«Δεν παραιτούμαι» επιμένει ο Μπόρις Τζόνσον – Ψηφοφορία για πρόταση μομφής σήμερα το βράδυ

Σε τεντωμένο σκοινί ισορροπεί η πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον στην Βρετανία καθώς από χθες το βράδυ μια μακρά λίστα ανώτατων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησής του έχουν υποβάλλει την παραίτησή τους και δυναμώνουν οι φωνές βουλευτών των Τόρις που καλούν τον Συντηρητικό ηγέτη να παραιτηθεί.

Μια ομάδα υπουργών της κυβέρνησης θα πει στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της κομματικής πειθαρχίας, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ένας δημοσιογράφος του BBC.

Ο Τζόνσον μιλά αυτή τη στιγμή ενώπιον μελών κοινοβουλευτικής επιτροπής, σε μια ακρόαση που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 19:00 ώρα Ελλάδας.

Τουλάχιστον 31 υπουργοί, υφυπουργοί και άλλα στελέχη της κυβέρνησης έχουν πλέον παραιτηθεί. Ακολουθεί μια λίστα ανώτατων στελεχών της βρετανικής κυβέρνησης που μέχρι τις 18:45 ώρα Ελλάδας είχαν ανακοινώσει την αποχώρησή τους:

Υπουργοί

Ρίσι Σούνακ από υπουργός Οικονομικών

Σάτζιντ Τζάβιντ από υπουργός Υγείας

Ρέιτσελ Μακλίν από υπουργός Μεταφορών

Μάικ Φριερ από υπουργός Ισότητας

Υφυπουργοί

Στιούαρτ Άντριου από υφυπουργός Στέγασης

Τζο Τσόρτσιλ, από υφυπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων

Βικτόρια Άτκινς από υφυπουργός Δικαιοσύνης

Τζον Γκλεν, από υφυπουργός αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Ρόμπιν Γουόκερ από υφυπουργός Παιδείας της βρετανικής κυβέρνησης

Γουίλ Κουίνς από υφυπουργός Παιδείας

Άλλοι

Κέμι Μπάντενοχ, Νιλ Ο’ Μπράιεν, Άλεξ Μπούργκχαρτ, Λι Ρόουλι, Τζούλια Λόπεζ, Μιμς Ντέιβις από μέλη της κοινοβουλευτικής γραμματείας

 «Φυσικά και θα συνεχίσω να είμαι πρωθυπουργός αύριο»

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «φυσικά» θα συνεχίσει ως πρωθυπουργός καθώς απάντησε σε ερωτήσεις σε κοινοβουλευτική επιτροπή εν μέσω μπαράζ παραιτήσεων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησής του και αυξανόμενων εκκλήσεων από βουλευτές του ίδιου του κόμματός του να παραιτηθεί.

Σε ερώτηση από ένα μέλος της επιτροπής εάν θα εξακολουθεί να είναι αύριο πρωθυπουργός, ο Τζόνσον απάντησε: «Φυσικά».

Παράλληλα τόνισε στην επιτροπή ότι η χώρα δεν θέλει οι πολιτικοί να «εμπλέκονται σε ψηφοθηρία», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν χρειαζόταν άδεια από τη βασίλισσα Ελισάβετ για τη διεξαγωγή εκλογών.

«Δεν νομίζω ότι κανένας σε αυτή τη χώρα θέλει οι πολιτικοί να συμμετέχουν σε ψηφοθηρία», είπε ο Τζόνσον. «Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους ψηφοφόρους μας και να αντιμετωπίζουμε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν».

Ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον σήμερα το βράδυ

Μια ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον ενδέχεται να ξεκινήσει το νωρίτερο σήμερα το βράδυ, δήλωσε ο δημοσιογράφος του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου Sky, ο Τομ Λάρκιν, με ανάρτηση στο Twitter, επικαλούμενος ένα μέλος της Επιτροπής του 1922 που επιβλέπει τέτοιες ψηφοφορίες.

Ο Λάρκιν τόνισε ότι οι κανόνες της Επιτροπής, που επί του παρόντος δίνουν στον Τζόνσον ασυλία μέχρι το επόμενο έτος από μια ψηφοφορία για πρόταση μορφής, πιθανότατα θα αλλάξουν σήμερα το απόγευμα.

Πηγή: BBC / Sky News / ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters